Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 19 July 2012

MOCHA TRIFLE PERSONA SIMPLE

Alhamdulillah.. dapat juga buat trifle sebelum datangnya Ramadhan.. lepas ni aleen sibuk dgn biskut..cookies tempahan raya dr kawan2 & customer.. utk masak-memasak mencuba pelbagai resepi dr kawan2 mungkin aktiviti ni tak seperti hari2 biasa.. aleen less kan sikit..

teringin nk mencuba..jom tengok resepi..senang juga buat trifle ni.. rasa nya pun sedap jika kurang manis.. aleen tak suka manis sgt... walau mcm mana pun..masing2 punya citarasakan... terpulang kat empunya diri kalau nk sikit manis..blh aje..

Bahan-bahan :
sumber~linda's favourite recipes
editing by~aleen aireish

Sukatan Asal
1 liter susu segar
1 bj kek swiss roll readymade
1 tin buah-buahan campur
5 sudu besar gula
5 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
1 kotak jelly segera brand nona
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
Yang ni Sukatan Aleen
450ml susu segar [ngam2 sebotol kecil]
1 bj kek swiss roll ready made [suka hati nk taste apa, aleen ambil MOCHA]
1 tin buah-buahan campur [nk guna fresh fruit pn blh..]
3 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil esen vanila

untuk jelly
400ml air sederhana panas
100gm jelly konyoku

Cara-cara :
- hiris kek nipis susun dlm bekas kaca sprt mangkuk,gelas atau bekas apa2 yg terang..
- taburkan buah-buahan campur tu..atas nyer tu letak sedikit jus buah..renjis rata..siap, ketepikan..
- dlm periuk masukkan susu segar, gula & tepung jagung, masak hingga likat gunakan api perlahan & sentiasa mengacau..supaya adunan tak bergentel, kacau 5-7 minit.
- tutup api, angkat & letakkan adunan susu tu atas lapisan kek & buah tadi..
- sementara menuggu lapisan tu sejuk..suam2..sediakan 400ml air dlm bekas & campurkan dgn jelly segera tadi, kacau rata hingga jelly tu sekata..
- bila jelly dh suam tuangkan perlahan-lahan atas adunan tadi supaya lapisan susu tak pecah & jelly kelihatan cantik
- sejuk & boleh hidangkan.. sedap makan sejuk
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UNTUK REFER


aleen guna mangkuk kaca


MOCHA swiss roll ready made


swiss roll cake hiris nipis & susun dlm bekas ni..


buahan campur aleen guna, nk guna fresh fruit pn blh..potong kecik2..


tabur buah atas kek tu td.. lps tu siram jus sikit...


tgk kt sudu tu..tu la jus buah aleen guna.. air dlm tin buah tu..


450ml susu segar..


3 sudu besar gula pasir


4 sudu besar tepung jagung


susu segar, gula & tpg jagung campur semua sekali..


masak atas api hingga pekat, angkat..


tuang atas kek tadi.. ratakan..


taburkan lg buah-buahan..


400ml air sederhana panas utk jelly


100gm jelly konyaku


masukkan dlm bekas, kacau sebati..


 bahagikan warna, kaler pink


kaler hijau


yg ni pepel tau..klo blh jgn terlebih kaler..soft kaler lg cantik.. aleen ni terlajak bubuh..hehe


lps tu agak2 dh suam..tuang perlahan atas adunan susu tu supaya x pecah..







SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo