Sepatah dua kata ..

DALEEN PERSONA ~..~
SHARING IS CARING ~..~
DARI DAPUR ALEEN ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada Viewvers semua kerana sudi singgah di laman yg tak seberapa ni..sebagai tanda dan kasih sayang anda pada Aleen yg berkongsi resepi dan ambil resepi dr blog Aleen tu sudi2 la jd Follower Aleen yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sekurang-kurangnya sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pd Aleen..nak tambah kenalan juga.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 17 March 2014

SEPUH


SEPUH
SELALU CICAH AIR ASAM JE KAN.. SEKALI SEKALA TUKAR SELERA, SESUAI DIMAKAN DENGAN IKAN BAKAR, TERUNG BAKAR FAMOUS DI KAMPUNG ALEEN PERAK


SEPUH
resipi asal ~> cek yah mak aleen

[sukatan nye ikut sendiri nk buat byk mana, lbh kurang aje]

1 cwn kerisik [buat sendiri, beli siap x sedap]
2 cwn santan pekat - parut kelapa, perah ambil santan renehkan sekejap jgn pecah myk, tk nak reneh pn xpe
asam jawa - air asam jawa secukupnya

**bahan tumbuk
cili padi
belacan secukupnya

serai - dimayang & dincincang halus
lengkuas - dimayang nipis
bawang kecil - dimayang
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara-cara :
- masukkan semua bahan dlm mangkuk/besen, gaulkan hingga sebati. jika pekat tuang sdkt air panas hidangkan.

SELAMAT MENCUBA RESIPI ORANG KAMPUNG, DARI BONDA ALEEN

SELAMAT MENCUBA!!!
 

3 comments:

  1. salam aleen, menarik resepi cicahan ni, mula2 tadi akk ingatkan nama lauk2...hihii

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo