DALEEN PERSONA ~..~
SHARING IS CARING ~..~
DARI DAPUR ALEEN ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Daleen ucapkan kepada Viewvers semua kerana sudi singgah di laman yg tak seberapa ni..sebagai tanda dan kasih sayang anda pada Daleen yg berkongsi resepi dan ambil resepi dr blog Daleen tu sudi2 la jd Follower Daleen yer sekurang-kurangnya sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pd Daleen..nak tambah kenalan juga.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 18 October 2012

BABY FRUITS JELLY [KAO NOOM LOOK CHOUP]

Alaaa.. tomey tomey... tengok nama resipi tu pun dah terbayang-bayang kiut mcm baby kan!!..
Mula-mula aleen dapat resepi ni memang teruja sangat2 nak cuba... tapi delay punya delay malam tadi pukul 1 pagi baru habis membaking... klo ikutkan tak lama mana proses mendesign nyer.. yang melambatkan step2 nak lembutkan kacang... maka nyer kena lah sabar sikit.. heheheee

OK, aleen nak citer sikit pasal nama kuih ni.. nama asal dlm resipi, chinese language "KAO NOOM LOOK CHOUP" adoiii.. nk sebut pun tergeliat lidah dibuatnyer... nama omputih mat saleh "MINI FRUITS JELLY" tapi aleen dah ubah sikit nama depan nyer tu utk nmpak kiut.. jadi namanya "BABIE FRUITS JELLY" bila  u all try pula..suka hati lah nak letak nama apa.. tapi di mana sumber resipi ni diambil jgn lupa... credit to tuan resipi ni juga coz aleen dah sukses membaking nyer... [ha ah yer la sangat...hehehee..]

Hari ni bawa datang opis bagi kawan2 opis rasa.. kat opis ni 1 MALAYSIA.. one of my friend chinese, dia kata kuih yg aleen buat ni org cina tak buat.."pulak dah", kuih ni sebiji macam di THAILAND rupa & rasa sama sgt2.. klo mcm tu syiok la, aleen dah mencuba resipi dr Thai..

So kita dengar apa kata juri yg rasa kuih ni.. memang tak menghampakan pujian yg diberikan amat2 aleen hargai.. semua postive komen.. ada tu pulak sampai tak sanggup nak makan pun ada.. chomey sangat kata nyer... apa2 ajer lah dorang ni... tak nak makan.. tengok ajer lah sampai ke sudah... ^_^

jom jom tengok resipi... Jangan tak tau, boleh dibuat HANTARAN PERKAHWINAN tersangat cantik shining..shining.. nampak berkaca-kaca jernih gitu..

by ~ Aleen Aireish
sumber ~ resipicitarasawan

Bahan-bahan :
200gm kacang hijau tanpa kulit [nk guna kacang dal pun blh.. tp rasa tk tau nk komen, x cuba lg]
150gm gula
1/2 sudu  teh garam
150ml santan [aleen guna santan kotak ayam brand]
perwarna makanan

Bahan Pengilat :
10gm serbuk agar-agar
350ml air
100gm gula

Cara-cara :
- Rendam kacang semalaman, toskan dan kukus selama 45 minit
- blender kacang td bersama gula, garam & santan hingga jd pes
- masukkan ke dlm periuk & kacau di atas api sederhana hingga menjadi kental, lps tu angkat dan biarkan sejuk..
- ambil doh kacang, warnakan dgn warna kegemaran.. timbang 10-15gm dan bentukkan menjadi buah-buahan yg disukai..
- kemudian cucuk dengan toothpicks/pencungkil gigi yg bersih dan cucuk di atas polystrene utk mengeringkannya..
- untuk pengilat kuih tu, masuk smua bahan pengilat, masak hingga larut, biarkan suam2.. tetapi jgn sampai beku, sekiranya beku panaskan semula atas api..
- ambil buah-buahan yg dh siap bentuk, celup ke dalam agar2 suam, cucuk di atas polystyrene, biarkan kering..  boleh lah hidangkan..

** dlm resipi asal tak ada filling/inti, utk kelainan, aleen letak inti kat dlm babie fruits jelly ni.. aleen letak pumpkin seed, kacang shadong.. lain2 kekacang pun blh.. klo tak suka tak apa tak payah bubuh... biarkan kosong ajer..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


 kacang hijau tanpa kulit cuci bersih..


rendam semalaman..tp aleen tak dengar cakap.. aleen rendam 3 to 4 jam aje..tak sabar nak cuba..


kukus selama 45 minit..





gula, santan, garam & kacang yg dah direbus masuk dalam blend, blenderkan hingga halus..


hasil slps diblender


masak atas api hingga menjadi kental, biarkan sejuk.. aleen nk cepat, aleen masukkan dalam peti ais


letak warna kesukaan mengikut buah-buahan yg nak di designkan..


timbang 10-15gm utk dapatkan saiz yg sama..


bentukkan s/berry fruit


dah siap sepenuh nyer, tp blm salut pengilat lagi..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
UNTUK PENGILAT


serbuk agar2, gula & air masak hingga larut.. biarkan suam2 ok


sampai sudah step mengilatkan.. buat mcm kat picture tu yer..


dah letak pengilat, cucuk pd polystyrene. klo ada gabus putih tu.. pun boleh cucuk aje kat situ..




ni lah dia hasil BABIE FRUITS JELLY aleen dah kering... 
SELAMAT MENCUBA!!!

2 comments:

  1. terima kasih sangat2 bagi tunjuk step by step .. budak baru belajar :)

    ReplyDelete
  2. Aleen nak tanya..kuih ni tahan berapa lama ye

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo