Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 19 April 2018

RESEPI KERANG REBUS SOS CICAH ALA THAI

share share share .. i buat ni bab tak tenteram tgk bideo mamat thai yg suka makan smpi wat i terlior
resepi dah update... betoi2 rasa duk kat THAI ooo
lugi tau lau tk cuba ..
Image may contain: food  Image may contain: outdoor and food

Image may contain: food

video - CARA MEREBUS KERANG & SAMBAL CICAH

RESEPI KERANG REBUS SOS CICAH ALA THAI
=====================================
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ google

1 kg kerang
1 helai daun kunyit
~> cuci bersih
~> dlm periuk masukkan daun kunyit panaskan air hingga betul2 panas mendidih
~> masukkan kerang, tutup periuk & tutup api, biarkan 2 ke 5 minit, ni namanya teknik "blanching" [saya biarkan 5 minit mcm terover cook plak, so try la buat 2 minit ok kot]

Sos Cili ala THAI
=============
A
7-10 tangkai cili api [tk mau pedas kurangkan]
2 tangkai akar ketumbar
1 bj bawang besar [hiris]
3 ulas bawang putih [dibakar dahulu]
~> tumbuk dgn lesung

B
2 s/b sos ikan [agak2 sos ni masin]
4 s/b gula
2 s/b perahan limau nipis
1 bj cili merah besar [racik halus]
daun ketmbar [hiris2 je]
bijan sangai
sedikit serbuk cukup rasa [optional]
sedikit air

Caranya :
dalam mangkuk yg selesa campur A & B
siram atas kerang rebus tu, siap
sedap ratah oooo ..

SELAMAT JAMU SELERA

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo