BAHAN UNTUK LAPISAN HIJAU
by ~ kak reen khan sharif
3 CAWAN SANTAN CAIR
1 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH AIR KAPUR
1/2 CAWAN JUS PANDAN + SIKIT PEWARNA HIJAU
GARAM SECUKUP RASA
CARANYA
1.GAULKAN SEMUA BAHAN LAPISAN HIJAU DAN TAPIS
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.TUANG DLM LOYANG DAN KUKUS 15 MINIT
BAHAN UNTUK LAPISAN PUTIH
4 CAWAN SANTAN PEKAT
1 1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH GARAM
CARANYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN KEMUDIAN TAPISKAN
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.CAKARKAN SEDIKIT PERMUKAAN HIJAU DAN TUANGKAN ADUNAN PUTIH
4. KUKUS SEMULA 15 MINIT LAGI
5. SEJUKAN DAN BOLEH DIHIDANGKAN DENGAN GULA MERAH
BAHAN UNTUK AIR GULA MERAH
2 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA MERAH
1 CAWAN GULA PASIR
1 HELAI DAUN PANDAN
*JERANGKAN SEMUA BAHAN HINGGA MENDIDIH KEMUDIAN TAPIS
******dlm resepi ni aleen tambah bahan sendiri..aleen bubuh red bean sebiji-sebiji kt atas putih tu.. jika nk yg original x payah letak apa2..
ni bahan2 utk lapisan hijau
hasil selepas semua bahan dh dicampurkan..
dah siap dimasak pekat dlm kuali..
bahan2 utk lapisan putih
hasil semua bahan2 ni disatukan..
dlm kuali, going to pekat..jenuh mengacau..
red bean yg aleen added kat top lapisan putih nnt...
[klo nk change to jagung ke..apa2 yg sesuai pn boleh..]
proses masukkan dlm acuan.. [tak nak guna acuan/mould pn xpe..terus masukkan dlm loyang]
proses ke-2 masukkan lapisan hijau..
[ekceli ikut suka & selesa sendiri..mana2 warna pn blh nk letak atas dulu..nk buat kaler lain pn blh..ikut kreativiti sendiri]
gula merah dh siap masak.. jap lg boleh la simbah atas lompat tikam tu..
dah siap..boleh lah hidangkan...
SELAMAT MENCUBA!!!
Sedapnya Aleen, teringat akak zaman kanak-kanak dulu. Selalu beli kuih macam ni tapi semua hijau, tak ada lapisan warna putih. Makan ngan air gula merah jugak. Mohon kongsi resepi dalam blog Kak Noor ye. Terima kasih.
ReplyDeleteterima kasih kak, 1st time try buat ni..mmg sedap..sila2 kak..blh ajer sharing resepi ni..moga ilmu kita bertambah..
ReplyDeleteterima kasih kerana sudi mencuba resepi ini.. lain kali kak reen pun try letak kacang merah .. good idea ..:)
ReplyDeleteitu pn resepi kak reen, tq kak.. sedap
Delete