Bahan-bahan :
sumber~myresipi
by~aleen
1 cawan gula merah + 2 cawan air paip
2 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula pasir
1 sudu makan air kapur sireh
2 cawan air paip
**1 cawan gula merah dimasak dgn 2 cawan air hingga gula larut..tapisakan jika nk hasil yg cantik..[aleen guna gula merah cap bintang]
Bahan-bahan lain :
1/2 biji kelapa parut
[ambil putih shj, campurkn dgn sedikit garam, kemudian kukus sebentar, tujuan supaya kelapa tu lebih tahan lama x basi]
Cara-cara :
- sapu loyang dgn sedikit myk masak..ketepikan
- panaskan air kukusan 10-15 minit
- masak gula merah..ketepikan & biar sejuk
- sementara tunggu gula merah tu sejuk, sediakan .. ayak tepung gandum & jagung
- bancuh dgn 2 cawan air paip, kacau..kalau berketul takpe..biarkan dulu.. [ikut cara aleen, masukkan tepung sedikit demi sediki hingga gabis..]
- lps tu masukkan air kapur 1 sudu mkn, kacau mesra..kalau warna tepung tu bertukar kekuning-kuning its ok..biarkan aje..
- kemudian masukkan gula merah yg disejukkan td tu.. kacau mesra. dah siap tapiskan dlm loyang
- terus kukus 10-15 minit atau hingga masak
- sebelum hidang guling dlm kelapa yg dah siap kukus sebentar td tu.. blh lah makan..
[aleen x sempat ambil pic step by step..]
SELAMAT MENCUBA!!!
kak aleen: yang cara ke-3 tu kan...masak gula merah...maksudnya masak dgn 2 cawan air paip tu ea? lepas tu...dah ayak tepung tu masuk lgi 2 cawan air paip?
ReplyDelete