eh eh.. u alls tau ke mcm mana nk buat udang goreng montel versi aleen ni... rasa nya tahu kot... masing2 ada versi & style masak sendiri kan...tapi takpe lah... saje nak sharing resepi...
Bahan-bahan :
16 ekor udang size XL
[dibuang kulit & kepala..tp hampir2 ekor tu tgglkan sikit kulit nnt senang nk pegang masa celup udang dlm tepung tu nnt ok!]
1 cawan tepung kek [tepung naik sendiri self raising flour]
1/2 sudu cuka [klo xde taruk lemon pun boleh]
serbuk kunyit
garam halus
lada sulah
air paip
minyak secukupnya utk menggoreng
additional : kalau rajin, add la daun bawang & daun sup & cabai merah besar [dicincang halus]
Cara-cara nya follow kat picture bawah ni ya...
udang yg dah dibersihkan..
ni lah tepung kek aleen guna.. others brand pn boleh asalkan tepung naik sendiri
sekali jer semua bahan2.. masa nk bancuh ni boleh lah panaskan minyak atas api ok..
bancuh dgn air... air tu sukatan nya pandai2 sendiri yer..agak2 lah yer.. jgn cair & beku sgt..kira bancuhan tpg tu mcm kita nk goreng pisang goreng..lbh kurang mcm tu lah..
tepung dh siap bancuh ok..
udang dah ready nk dicelupkan dlm tepung ni... cara nya pegang ekor udang kemudian masukkan dlm bancuhan tepung tu.. agak2 tepung dah melekat..cpt2 masuk dlm kuali..goreng hingga masak..
udang dah siap masak... jeng jeng jeng...montel kan.. jgn risau, udang tu akan montel dgn sendirinya dlm kuali..tpg naik sendiri..
so apa lagi...ini lah sos yg sememangnyer sesuai & best fren utk udang tepung.. SOS THAI
SELAMAT MENCUBA!!!!
salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
ReplyDeleteHargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.
nampak sedap la Aleen....gemuksss gemukssss, abg akak mmg suka menu nie, nti akak nk cuba la
ReplyDeletesilakan kak.. mmg sedap. famili aleen suka mkn ni ..
ReplyDeleteNk tau sukatan bg kunyit, garam n lada sulah..
ReplyDelete