Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 12 June 2012

TALAM KELADI BERLAUK

Hari ni update blog, terasa di hati nk sharing resepi Talam Berlauk nie..so aleen nk sharing dgn kawan2.. Kalau rajin, teringin nk makan silalah mencuba nyer yer... rasa mmg best..sedapppp aleen dh cuba sebelum ni.. you all bila lagi... jom tgk bahan2..


maaf, tiada tutorial pic utk talam berlauk ni..sbb masa ni aleen blm pandai berblog so snap suka2 keep kt hp jew.. baru2 ni aje masuk pic kt folder pc..jadilah utk tatapan..


BAHAGIAN BAWAH
by~kak reen khan

3 cawan santan
3 sudu makan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 bj telur

cara-cara :
- kacau semua bahan & kacaukan
- tuang dlm loyang kukus 30 minit

BAHAGIAN ATAS INTI DAN HIASAN
200gm daging kisar [nk guna ayam pn blh..]
2 bj kentang potong dadu kecil [nk guna keladi pn blh]
2 bj cili merah dicincang
1 labu bwg besar potong dadu
1 paket rempah kari daging [suka hati nk guna brand apa]
daun sup
daun bawang
1 sudu besat myk masak
garam & gula secukup rasa

**nk sedap lg tambah udang kering yg disangai dulu kemudian diblender utk hiasan..tabur bijan juga serta hirisan daun sup..daun bawang & cabai merah

cara-cara :
- panaskan myk tumis bwg besar
- masukkan rempah kari..masak hingga wangi
- masukkan daging & kentang kacau rata..
- biarkan semua nya empuk
- sejukkan & taburkan ats adunan yg dh siap kukus tadi..

**klo follow aleen, lps tabur tu..semua dh bereh aleen simpan talam berlauk dlm fridge lbh kurang 1jam mcm tu.. bkn apa..senang nk potong..sedap di makan juga..




SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo