Bahan-bahan :
by ~ kak zaitong
edit by ~ aleen [ resepi asal tak ada inti, tapi aleen edit sendiri utk lbh kesedapan]
250gm tepung gandum
200gm gula halus [aleen guna gula halus "fine granulated sugar"]
4 biji telur
1 sudu teh ovalette
150ml santan
sedikit pewarna kuning
Untuk filling.inti ~ suka hati nk letak taste apa..tak letak pn tak apa..
Cara penyediaan : [REFER GAMBAR DI BAWAH OK]
pukul telur dgn gula dalam 60 saat
kemudian masukkan ovalette, pukul lg hingga kembang dan pekat
ni hasil nya dah kembang dan pekat, setelah kesemua bahan td dipukul..
santan 150ml disediakan untuk bancuhan adunan..
tepung gandum yg sudah diayak, ready untuk bancuhan..
guna teknik kaup balik diselang seli tepung dgn santan. mula dgn tepung akhir bancuhan pn kena tepung..buat sampai habis..
ni adunan dh siap dibancuh..
sebelum bancuh adunan tepung tu..boleh la panaskan kukus dahulu..panaskan acuan bahulu sekali..letak acuan bahulu dlm kukus..
sampai la step nk kukus bahulu..acuan dh panas td blh lah digriskan dgn myk masak setiap bunga2 bahulu tu sebelum letak adunan..seperti gambar di atas ni..aleen letak inti kaya. kukus selama 10 ke 15 minit utk kuih bahulu ni masak.
BAHULU DAH SIAP MASAK..SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment