Sunday 11 March 2012

BAHULU KUKUS BERINTI

Selalu kita dengar bahulu bakar kan...tapi sekarang dh ada versi kukus/steamed gitu...mudah penyediaan nya...cara masak pn x perlu mengadap api sampai peluh2 heheheee...bahan-bahan juga mudah..bahulu ni kekal lembut dan sedap sentiasa...


Bahan-bahan :
by ~ kak zaitong
edit by ~ aleen [ resepi asal tak ada inti, tapi aleen edit sendiri utk lbh kesedapan]

250gm tepung gandum
200gm gula halus [aleen guna gula halus "fine granulated sugar"]
4 biji telur
1 sudu teh ovalette
150ml santan
sedikit pewarna kuning

Untuk filling.inti ~ suka hati nk letak taste apa..tak letak pn tak apa..

Cara penyediaan : [REFER GAMBAR DI BAWAH OK]


 pukul telur dgn gula dalam 60 saat


kemudian masukkan ovalette, pukul lg hingga kembang dan pekat


ni hasil nya dah kembang dan pekat, setelah kesemua bahan td dipukul..


santan 150ml disediakan untuk bancuhan adunan..


tepung gandum yg sudah diayak, ready untuk bancuhan..


guna teknik kaup balik diselang seli tepung dgn santan. mula dgn tepung akhir bancuhan pn kena tepung..buat sampai habis..


ni adunan dh siap dibancuh.. 
sebelum bancuh adunan tepung tu..boleh la panaskan kukus dahulu..panaskan acuan bahulu sekali..letak acuan bahulu dlm kukus..


sampai la step nk kukus bahulu..acuan dh panas td blh lah digriskan dgn myk masak setiap bunga2 bahulu tu sebelum letak adunan..seperti gambar di atas ni..aleen letak inti kaya. kukus selama 10 ke 15 minit utk kuih bahulu ni masak.


BAHULU DAH SIAP MASAK..SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment