Bahan-bahan
by ~ aleen
untuk bahan A
1 kg daging
2 cwn santan pekat [1 bj kelapa]
1/2 cwn kerisik [aleen buat sendiri..rsa lbh sedap]
1/2 bj kelapa [isi kelapa dihiris nipis jika suka, aleen x bubuh pasal kt sini ssh nk cari..]
3 sudu mkn gula merah
2 kpg asam gelugor
2 helai daun kunyit [dihiris halus]
2 helai daun limau purut
garam, perasa secukup rasa..
untuk bahan B : [dikisar/diblend]
2 sudu mkn ketumbar
1 sudu mkn jintan manis
1 sudu mkn jintan putih
1 sudu mkn lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 tangkai cili kering [suka hati nk kurang pedas less kan..]
3 inci halia
5 btg serai
1 1/2 inci lengkuas
cara -cara :
- panaskan myk dan tumiskan bahan yg dikisar hingga pecah myk..
- masukkan daging dan masakkan hingga daging lembut
- masukkan santan pekat, garam, gula merah, kerisik & asam gelugor
- masakkan hingga pekat & naik myk..kacau sekali sekala..
- masukkan daun limau purut & daun kunyit..gaul..masak hingga masak
- tutup api dn sedia dihidangkan..
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment