Bahan-Bahan :
3-4 ekor ketam
serbuk kunyit
garam
serbuk perasa [jika nak..]
gula
minyak masak [utk menggoreng & menumis]
sos tiram
sedikit air
Bahan utk diblender :
2 btg serai [**1 btg serai utk diblender / 1 btg lg diketuk]
1 labu bwg besar
7 tangkai cili api
3 ulas bwg putih
2 inci halia
Bahan utk hiasan tambahan :
1/2 btg carrot yg di bentuk mcm flower sikit..[ikut lah citarasa sendiri..]
3 biji belimbing buluh [ dibelah 2]
cabai masak [dihiris memanjang]
**klo nk letak daun sup, daun bwg & bwg goreng pun blh..lg ok..
Cara-cara :
- goreng ketam hingga masak, angkat dan ketepikan dulu.
- panaskan myk, tumis bahan yg diblender halus td..tumis smpai garing & keluar bau wangi..
- masukkan sos tiram, serai ketuk td, carrot & tuangkan sedikit air..kacau rata..lps tu taburkan sedikit serbuk kunyit dlm bahan tumis tadi..gaul mesra..masukkan lah semua perasa ikut lidah masing2..bila dh sedap..
- kemudian masukkan ketam yg dh goreng ke dlm sambal td..gaul2kan agar sambal2 tu melekat kt ketam tu..
- sambal dh pekat sikit..masukkan belimbing buluh, gaul kejap jew..tutup api. boleh lah hidangkan..
ketam yg dah dibersihkan..
bahan-bahan nya..
bahan2 yg dah diblender..
ketam siap goreng sebelum dimasak dgn sambal..
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment