Tuesday, 7 February 2012

RENDANG TOK

Menu dinner mlm td ada kelainan sikit...slalu ayam...ayam..ayam...bosan...x tau nk masak apa...semua masakan berasaskan ayam dh buat...kadang2 jem otak ni duk pikir.. tak tau nk mkn apa..nk masak apa...sebagai chef dlm villa ni..kena la pikirkan jugak utk famili mkn..dgn rajin nyer menyelak buku resepi chef hanieliza..trjumpalah resepi rendang tok ni..pasal tgk gambar jew dh rsa terliur...heheheeee...


Bahan-bahan
by ~ aleen
untuk bahan A
1 kg daging
2 cwn santan pekat [1 bj kelapa]
1/2 cwn kerisik [aleen buat sendiri..rsa lbh sedap]
1/2 bj kelapa [isi kelapa dihiris nipis jika suka, aleen x bubuh pasal kt sini ssh nk cari..]
3 sudu mkn gula merah
2 kpg asam gelugor
2 helai daun kunyit [dihiris halus]
2 helai daun limau purut
garam, perasa secukup rasa..

untuk bahan B : [dikisar/diblend]
2 sudu mkn ketumbar
1 sudu mkn jintan manis
1 sudu mkn jintan putih
1 sudu mkn lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 tangkai cili kering [suka hati nk kurang pedas less kan..]
3 inci halia
5 btg serai
1 1/2 inci lengkuas

cara -cara :
- panaskan myk dan tumiskan bahan yg dikisar hingga pecah myk..
- masukkan daging dan masakkan hingga daging lembut
- masukkan santan pekat, garam, gula merah, kerisik & asam gelugor
- masakkan hingga pekat & naik myk..kacau sekali sekala..
- masukkan daun limau purut & daun kunyit..gaul..masak hingga masak
- tutup api dn sedia dihidangkan..


SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment