share share share ...
mencuba lagi masakan dari chef HH ni.. kali ni tauhu lembut steam ..
gigih jugak buat bab simple.. siapa suka tauhu steam angkat tgn tinggi2
tekak org kg tk blh tak dak cili api .. ada cili baru kena ..
mencuba lagi masakan dari chef HH ni.. kali ni tauhu lembut steam ..
gigih jugak buat bab simple.. siapa suka tauhu steam angkat tgn tinggi2
tekak org kg tk blh tak dak cili api .. ada cili baru kena ..
video 2 - CARA MEMASAK KUAH/GRAVY
TAUHU STEAM GELAP
===================
By ~ ALeen Aireish Cekgu Aleen Aireish Juliawati
sumber Asal ~ Chef hassan hen
Bahan-bahan :
1 tauhu lembut
1 mangkuk kecil isi ayam [cincang halus]
sedikit lobak masih [cincang]
cendawan hitam
3 bj bawang merah [dihiris]
2 s/mkn sos tiram
1/2 s/mkn kicap cair [agak2, tak masin blh lebihkan dlm masakan]
2 s/k kicap pekat [utk hitamkan kuah]
sedikit lada putih
1/2 cwn air
1 s/mkn minyak wangi semerbak [minyak bawang putih,sudukan skali dgn bwg2 nye tu]
sedikit tepung jagung [utk pekatkan kuah]
5 bj cili api - ketuk aje buh dlm kuah [tak pedas tak kit]
bijan di sangai & bawang goreng tabur atas tauhu
Caranya :
- keluarkan tauhu lembut dr packing, letak atas pinggan, steam 5 minit.
- dlm kuali panaskan sdkit myk, tumis bawang merah hingga naik bau, masukkan isi yam, kacau .. masukkan lobak masin & cendawan hitam
- masukkan air & semua bahan lain kecuali tepung jagung
- akhir sekali masukkan tepung jagung, tuang atas tauhu.. siap
RESEPI MINYAK WANGI ~>https://www.facebook.com/aleen.aireish/posts/10213507255649381
selamat mencuba .
No comments:
Post a Comment