KASUWI GOYANG
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak Lyn Ab Rahman
========================
sukatan cawan metrik
1 1/3 cwn tepung gandum
1 1/3 cwn tepung ubi
5 cwn air
1 cwn gula pasir
1 cwn gula merah
Sedikit kicap pekat mnis [nak warna lagi cantik] saya tk letak
Daun pndan simpul
1 sudu teh kapur [bkn air kapur yer..]
kelapa parut putih + sedikit garam halus = kukus sebentar
supaya tak cepat basi
Cara-cara :
Masak bersama gula pasir + gula merah + air, serta daun pandan
ketepikan.. agak suam masukkan tepung gandum + tepung ubi bersama sedikit kapur...guna whisk atau kisar guna blender pun blh
Tapiskan ke dlm loyang yg telah disapu minyak masak
Kukus 25 minit atau hingga masak
sejukkan baru potong gaul dgn kelapa putih yg tlh dikukus/stim terlebih dahulu.
-------------------------------------
sukatan gram
140gm tepung gandum
130gm tepung ubi
1000ml air
180gm gula pasir
160gm gula merah
Sedikit kicap pekat mnis [nak warna lagi cantik] saya tk letak
Daun pndan simpul
1 sudu teh kapur [bkn air kapur yer..]
kelapa parut putih + sedikit garam halus = kukus sebentar
supaya tak cepat basi
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment