Bahan2 utk doh
500gm tepung beras [anggaran dlm 3 cawan]
1 cawan tepung pulut
2 cawan santan cair
1 cawan gula
1 sudu teh air kapur
secubit garam
Bahan2 utk kuah ~ masukkan semua bahan dlm piuk kecuali gula..dh mendidih sikit2 tu blh la masukkan gula. kemudian masak hingga bubur tu masak.
1 biji santan kelapa [aleen guna santan kotak, so 1 kotak dh cukup]
2 helai daun pandan [disimpulkan]
gula pasir [agak2 sendiri ya manis nk byk mana..]
jika santan tu agak2 pekat blh la tambah air
ok, yg ni bubur anak lebah yg dh siap masak, originally kaler bubur ni bkn yellow ya..ekceli kaler putih but dlm resepi ni aleen sengaja tambah sikit perwarna kunig utk sikit kelainan tp jgn riso..rasa nya tetap sama..sedap..
ni tepung beras, tepung pulut yg telah diayak dalam satu bekas..
mcm ni la rupa air kapur yg dimaksudkan..siapa yg x pernah tgk..blh la tgk ni ya..slalu kt kg2..atok, opah jew yg sker simpan kapur ni sbb nk mkn sireh..hehee tp aleen simpan utk buat kuih muih
santan cair bersama gula dimasak sampai mendidih..panas, ketika masih panas tu..tuangkan sedikit demi sedikit dlm tepung yg diayak tadi..masa gaul tu pastikan guna senduk ya..jgn guna tgn nnt melepuh tgn yg comey tu.. bancuh jgn lembik tau..sekadar dh x melekat kt jari2 kita tu kira dh ok. Jgn lupa air kapur..masukkan sekali masa tepung tu blm jd doh.. Jika terdapat lebihan santan panas tu jgn dibuang later on blh top up utk kuah nyer..
mcm ni la hasil adunan yg dpt..blh la uli2 kan nya bila dh rasa suam2.. adunan ni tak melekat kan..klo blh dpt adunan mcm ni la..
part ni aleen nk citer sikit..ekceli utk bubur ni ada acuan khas ya..kt kg bonda aleen guna acuan dr tempurung yg ditebuk lobang2 kecik..acuan ni arwah opah aleen buat sendiri..kt pasaran aleen rasa xde jual.. tp klo nk guna senduk yg berlobang tu boleh gak sbg alternative..utk buat mcm ni kpd siapa yg rajin ya..klo mcm aleen ni..kira keje org malas la tau nk cpt siap jew hehee..so aleen gunting kecik2 jew..mcm kt pic tu..tp klo blh time u all nk gunting2 tu make sure guna dulang yg besar tu dan tabur2kan tepung agar x melekat antara tepung yg digunting tu..[jgn tiru mcm aleen ni ya..aleen tersilap teknik ni..aleen gunting dlm besen bertindih-tindih nnt jd gumpal2 gitu..heheheee..]. Lg satu teknik..u all blh sediakan kuahnya dulu hingga mendidih panas..kemudian kecilkan api sikit..make sure ya kuah tu betoi2 panas..lps tu ambil acuan atau gunting2kan terus ke dlm piuk..mmm aleen harap u all faham ya..!!!
ooopppssss!!! one more thing, aleen nk berpesan..bubur ni klo dh sejuk dia akan beku..so b4 makan blh panaskan semula dgn menambahkan air panas ke..air suam ke..air paip pun blh..heheheee
selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment