Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday 26 December 2011

SWISS ROLL AFRICAN GIRAFFE

Ermmmm..mcmne la rupanyakan!!! excited sgt2 nk buat swiss roll ni..1st time buat alhamdulillah boleh kata menjadilah kot..rupa skin swiss roll giraffe tu ada la seakan-akan giraffe gamaknya.. nk jd 100% mcm design skin giraffe tu  tak berani nk katalah..cumanya..taste mmg mables..lembut sgt2..jom kita tengok mcmne nk buat swiss roll ni..ooo lupa nk kasi tau, nama asalnya swiss roll zirafah..tp aleen buat nama omputih lps tu tambah nama african..konon2 mcm zirafah dr afrika heheheheee..so dptlah nama mcm kat resepi tu..


dah siap masak dan dipotong untuk makan..
by ~ Aleen Aireish
Sumber ~ resepicitarasawan

Bahan-bahan :
Adunan Coklat Bahagian A
3 biji kuning telur
15g gula kastor
60ml air
40ml myk masak [guna myk jagung pn blh..lg sedap]
75g tepung gandum - diayak
1/2 tsp esen vanilla

Bahagian B
8gm serbuk koko - diayak
1 tsp coklat emulco - x letak pn xpe..

Bahagian C
3 biji putih telur

50gm gula kastor - nk less sugar blh guna 40gm

1/4 sudu krim tar tar - x letak pn xpe..



Adunan untuk corak harimau

1 biji putih telur - guna telur gred B & C pn blh
2 tsp gula kastor
1 tsp tepung gandum
2 tbsp adunan diketepikan dari adunan bahan A

Cara-cara :
- sediakan loyang 10 x 10
- Lakarkan corak atas kertas myk tu, masukkan dlm loyang..
- Ambil sekeping lg kertas sama ukuran letak atas kertas corak yg dilukis tu..
- Ambil berus celup dgn myk kemudian sapu pd kertas dlm loyang tu..ketepikan dulu..

Cara utk adunan coklat
- pukul kuning telur & gula hingga kembang
- masukkan esen vanilla, air & myk, pukul sebati
- masukkan tepung & kaup balik hingga sebati
- ketepikan 2 sudu besar adunan utk buat corak

Pukul bahagian C
- hingga kembang & bertanduk [meringue], ketepikan sekejap..
- masukkan B ke dlm adunan A, gaul sebati
- masukkan meringue dr langkat 3 td kaup balik & ketepikan sekejap

Untuk Corak Harimau
- pukul putih telur & gula hingga kembang & bertanduk
- masukkan 2 sudu besar adunan yg diketepikan td, kaup balik hingga sebati
- masukkan adunan dlm piping bag dan paipkan ikut lakaran corak tu..
- bakar dlm oven lbh kurang 1 minit suhu 160
- keluarkan loyang dan curahkan adunan coklat. hentak kan loyang sgn perlahan utk keluarkan buble..
- kemudian bakar pada suhu 180 selama 10-14 minit, kalau x masak lg tmbahkan aje masa bakar tu..tp suhu ikut oven masing2..
- bila kek dh masak keluarkan dr oven & telangkupkan atas redai (wire rack), biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang.. tanggalkan kertas atas tu..tarik perlahan supaya corak x rosak
- lps tu terbalikkan ke muka lg sebelah perlahan-lahan,berhati-hati [corak dibawah ] di atas sekeping kertas yg besar sikit size nyer dr kek tu td..
- sapukan kanlah filling ikut kesukaan..ratakan & gulung sampai jd mcm kek gulung tu..gulung perlahan-lahan & padat..
- dah siap simpan dlm fridge 1jam sebelum potong..

Aleen guna loyang 10 x 10, lukiskan dgn pensel corak kat kertas kemudian masukkan dlm loyang mcm pic kat bawah ni..


step 1 ~ aleen draw dulu shape kat kertas minyak ni..kira mcm corak kat badan zirafah tu lah.. 


step 2 ~ lapiskan/tindihkan lg 1 pc kertas minyak ni atas kertas yg dh draw td..kemudian sapu dengan minyak masak ok.


steap 3 ~ dh siap sepenuhnya kertas disapu dgn minyak masak, kemudian ketepikan dulu..kita nk masuk step 4 plak..


 step 4 ~ kuning telur bersama gula kastor, dipukul sampai kembang


ni telur dan gula kastor yg dh kembang ya..


step 5 ~ masukkan esen vanila, air & minyak [masuk step by step ya..jgn sekali gus masuk semua bahan ni..1st esen..pukul sekejap.. lps tu masuk air..pukul sekejap dan lps tu masuk minyak..pukul sebati hingga kembang


step 6 ~ masukkan tepung dan kaup balikkan aje hingga sebati.. 
NOTE : adunan ni ketepikan 2 sudu besar utk buat corak zirafah nnt..

Untuk sediakan bahan C pula : yg ni kita panggil untuk [MERINGUE] nak hasilkan adunan yg bertanduk..


pukul semua bahan C kelajuan maxima..


pastikan dapat hasil mcm ni ya..ni la yg dimaksudkan bertanduk..ada 4 tanduk kt pic tu ok..LAGI SATU TIPS UNTUK MERINGUE NI..U ALL BOLEH TUNGGENGKAN/ANGKATKAN BEKAS NI NAK PASTIKAN MERINGUE TU JATUH TAK..KALAU TAK JATUH MAKNANYA MERINGUE U ALL MMG DH JADI..

ok. dah siap utk meringue ni..ketepikan dulu..

So, back to bahan B & A ~ 


masukkan bahan B ke dalam bahan A, gaul sebati


masukkan meringue yg dh buat td tu..kaup balikkan hingga sebati, ketepikan

Cara buat adunan untuk corak zirafah tu :


pukul putih telur & gula hingga kembang dan bertanduk



masukkan 2 sudu besar adunan yg diketepikan mula2 tadi [di step 6] dan 1 sudu tepung gandum kaup balik hingga sebati. Masukkan dlm piping bag, guntingkan sikit hujung bag tu..kemudian paipkan ikut lakaran yg dilukis tu..


lakaran yg dh di paipkan..sorry ya ekceli piping tu xkan jd mcm ni..nmpak mcm kembang kan..sebenarnya akan kelihatan halus sikit..masa aleen meringue utk ni..x berapa nk jd..sebbnya..time aleen nk asingkan putih & kuning telur tu ada sikit tercampur yg kuning nya..so aleen  tak nak bazirkan..aleen terpaksa teruskan juga..aleen pukul smpai likat tp x bertanduk..so bila u all buat make sure asingkan betul2 putih & kuning tu..jika de terdapat sikit kuning masa nk pukul meringue tu..mesti x jd..x dpt hasil meringue yg betul..OK..dah siap paipkan..masukkan dlm oven 1 minit suhu 165 darjah..ikut oven masing2..dh siap keluarkan dr oven..



dah keluarkan dr oven, tuangkan adunan coklat tu..hentak2 kan perlahan loyang tu utk keluarkan bubble


dah ready utk dibakar..so bakarlah pd suhu 180 darjah selama 10-14 minit. klo rsa mcm x masak lg..tmbahkan aje masa membakar..depend jugalah oven yg u all pakai..


bila dh masak keluarkan dr oven dan telangkupkan di atas redai..biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang. kemudian keluarkan kertas alasnya dengan perlahan-lahan supaya corak tu tk damage..


lps tu terbalikkan ke permukaan lg satu..perlahan-lahan [corak zirafah kt bawah] di atas sekeping kertas yg lbh besar sikit..kemudian sapukan lah jem/filing ikut citarasa sendiri..yg aleen buat ni..aleen guna filing blueberry..coz ada balance lg masa buat cheese tart ari tu..tak rugi sapu ni..mmg sedap sgt2..ratakan dan gulung prlahan-lahan tp padat..kemudian masukkan dlm fridge 1jam b4 potong..

aleen dh siap gulung..tp tak menarik sgt..nmpak mcm pecah sikit..ekceli tang gulung menggulung ni rsa mcm x konfiden jew..tp xpelah ni percubaan pertama aleen..


dh siap gulung dlm kertas utk simpan dlm fridge..


yg ni kurang dr 1jam aleen dh kuarkan..coz org kat umah ni dh x sabor nk makan..tak menyempat..but boleh lah potong mcm ni..elok melekat..so boleh lah nyum nyumm..

so uall boleh la try ya..

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo