PERTAMA KALI KE DAPUR.. DALAM SEJARAH.. TAK PERNAH BAKING.. TAPI NAK SHARE JUGA WALAU PUN HASIL KE LAUT.. NANTI KORANG BUAT.. BUAT LAH LAGI LAWA DR YG KITA PUNYA OK..
Sumber ~ resepicitarasawan
Bahan-bahan :
Bahagian A
3 biji kuning telur
15g gula kastor
60ml air
40ml myk masak [guna myk jagung pn blh..lg sedap]
75g tepung gandum - diayak
1/2 tsp esen vanilla
Bahagian B -
[utk corak rimau x guna serbuk koko, so aleen added in 8gm serbuk koko kat bahagian A tpg gandum, jd 83gm]
8gm serbuk koko - diayak
1 tsp coklat emulco - x letak pn xpe..
Bahagian C
3 biji putih telur
50gm gula kastor - nk less sugar blh guna 40gm
1/4 sudu krim tar tar - x letak pn xpe..
Adunan untuk corak harimau
1 biji putih telur - guna telur gred B & C pn blh
2 tsp gula kastor
1 tsp tepung gandum
2 tbsp adunan diketepikan dari adunan bahan A
Cara-cara :
- sediakan loyang 10 x 10
- Lakarkan corak atas kertas myk tu, masukkan dlm loyang..
- Ambil sekeping lg kertas sama ukuran letak atas kertas corak yg dilukis tu..
- Ambil berus celup dgn myk kemudian sapu pd kertas dlm loyang tu..ketepikan dulu..
Cara utk bahagian A
- pukul kuning telur & gula hingga kembang
- masukkan esen vanilla, air & myk, pukul sebati
- masukkan tepung & kaup balik hingga sebati
- ketepikan 2 sudu besar adunan utk buat corak
Pukul bahagian C
- hingga kembang & bertanduk [meringue], ketepikan sekejap..
- masukkan B ke dlm adunan A, gaul sebati
- masukkan meringue dr langkat 3 td kaup balik & ketepikan sekejap
Untuk Corak Harimau
- pukul putih telur & gula hingga kembang & bertanduk
8gm serbuk koko - diayak
1 tsp coklat emulco - x letak pn xpe..
Bahagian C
3 biji putih telur
50gm gula kastor - nk less sugar blh guna 40gm
1/4 sudu krim tar tar - x letak pn xpe..
Adunan untuk corak harimau
1 biji putih telur - guna telur gred B & C pn blh
2 tsp gula kastor
1 tsp tepung gandum
2 tbsp adunan diketepikan dari adunan bahan A
Cara-cara :
- sediakan loyang 10 x 10
- Lakarkan corak atas kertas myk tu, masukkan dlm loyang..
- Ambil sekeping lg kertas sama ukuran letak atas kertas corak yg dilukis tu..
- Ambil berus celup dgn myk kemudian sapu pd kertas dlm loyang tu..ketepikan dulu..
Cara utk bahagian A
- pukul kuning telur & gula hingga kembang
- masukkan esen vanilla, air & myk, pukul sebati
- masukkan tepung & kaup balik hingga sebati
- ketepikan 2 sudu besar adunan utk buat corak
Pukul bahagian C
- hingga kembang & bertanduk [meringue], ketepikan sekejap..
- masukkan B ke dlm adunan A, gaul sebati
- masukkan meringue dr langkat 3 td kaup balik & ketepikan sekejap
Untuk Corak Harimau
- pukul putih telur & gula hingga kembang & bertanduk
- masukkan 2 sudu besar adunan yg diketepikan td, kaup balik hingga sebati
- letak warna hitam & oren, kaup balik sekatakan warna
- masukkan adunan dlm piping bag dan paipkan ikut lakaran corak tu..
- bakar dlm oven lbh kurang 1 minit suhu 160
- keluarkan loyang dan curahkan adunan coklat. hentak kan loyang sgn perlahan utk keluarkan buble..
- kemudian bakar pada suhu 180 selama 10-14 minit, kalau x masak lg tmbahkan aje masa bakar tu..tp suhu ikut oven masing2..
- bila kek dh masak keluarkan dr oven & telangkupkan atas redai (wire rack), biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang.. tanggalkan kertas atas tu..tarik perlahan supaya corak x rosak
- lps tu terbalikkan ke muka lg sebelah perlahan-lahan,berhati-hati [corak dibawah ] di atas sekeping kertas yg besar sikit size nyer dr kek tu td..
- sapukan kanlah filling ikut kesukaan..ratakan & gulung sampai jd mcm kek gulung tu..gulung perlahan-lahan & padat..
- dah siap simpan dlm fridge 1jam sebelum potong
- letak warna hitam & oren, kaup balik sekatakan warna
- masukkan adunan dlm piping bag dan paipkan ikut lakaran corak tu..
- bakar dlm oven lbh kurang 1 minit suhu 160
- keluarkan loyang dan curahkan adunan coklat. hentak kan loyang sgn perlahan utk keluarkan buble..
- kemudian bakar pada suhu 180 selama 10-14 minit, kalau x masak lg tmbahkan aje masa bakar tu..tp suhu ikut oven masing2..
- bila kek dh masak keluarkan dr oven & telangkupkan atas redai (wire rack), biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang.. tanggalkan kertas atas tu..tarik perlahan supaya corak x rosak
- lps tu terbalikkan ke muka lg sebelah perlahan-lahan,berhati-hati [corak dibawah ] di atas sekeping kertas yg besar sikit size nyer dr kek tu td..
- sapukan kanlah filling ikut kesukaan..ratakan & gulung sampai jd mcm kek gulung tu..gulung perlahan-lahan & padat..
- dah siap simpan dlm fridge 1jam sebelum potong
kertas yg dh disapu dgn minyak..yg anda lihat kt pic ni jgn konpius ya..ekceli corak tu utk zirafah..corak harimau yg aleen buat lupa nk snap..aleen nk show how rupa kertas yg ready..klo u all buat..lukiskan skin corak rimau..ikut kreativiti..
kuning telur & gula kastor dipukul smpai kembang
ni adunan yg dh kembang..dpt mcm ni
masukkan esen vanilla, air & minyak masak masukkan satu per satu..pukul sekejap..hingga yg last masukkan minyak pukul hingga sebati & kembang
masukkan tepung, kemudian kaup balikkan aje sampai sebati
NOTE : KETEPIKAN 2 SUDU BESAR UTK BUAT CORAK HARIMAU NNT..
CARA NAK BUAT BAHAN C [MERINGUE] :
pukul semua bahan C kelajuan maxima
pastikan dapat hasil bertanduk mcm ni..atau pun u all boleh terbalikkan bekas adunan ni ke bawah..klo bahan tu x jatuh makna [MERINGUE] dh jd.. dh siap ketepikan dulu..
SO, BACK TO BAHAN B & BAHAN A :
masukkan bahan B ke dalam bahan A gaul sebati..lps tu masukkan meringue yg dh buat td..kaup balikkan hingga sebati, ketepikan..
CARA BUAT ADUNAN UTK CORAK HARIMAU [MERINGUE] :
pukul telur & gula hingga kembang dan bertanduk..serupa mcm step yg buat kat C tu..
masukkan 2 sudu besar adunan yg diketikan td tu..1 sudu tepung gandum kaup balikkan hingga sebati..masukkan perwarna hitam gaul sebati pastikan adunan ni jd kaler hitam..lps tu masukkan dlm piping bag, potong sedikit hujung piping bag tu..kemudian paipkan ikut lakaran yg dh dilukis..dh siap paiplan masukkan dlm oven 1 minit suhu 165 darjah..lps tu kerluakan dr oven..
tuangkan adunan oren td ke atas corak yg dh dimasak sekejap tadi..hentakkan perlahan loyang tu utk keluarkan bubble dia..
siap utk dibakar selama 10-14 minit suhu 180 darjah..jika x berapa masak tmbahkan masa jew..depend oven masing2 la yer..
bila dh masak keluarkan dr oven dan telangkupkan atas redai..biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang. kemudian keluarkan kertas alasnya perlahan-lahan agar corak nya tak rosak
lps tu terbalikkan ke permukaan lg satu..corak harimau ke bawah di atas sekeping kertas besar sikit. kemudian sapukan filing/jem ikut citarasa sendiri..yg aleen sapu filing strawberry..mmg sedap sgt2..dh siap ratakan gulung perlahan tp padat..masukkan dlm fridge selama 1 jam sebelum potong..
siap gulung tp kurang menarik..bab gulung2 ni aleen x berapa pandai..but pertama kali buat kira jd lah tu..next i will do very well..
siap gulung dlm kertas utk simpan dlm fridge
belum cukup 1 jam dh suruh potong..mmm doranng kt umah x sabor nk makan..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment