Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 18 April 2018

RESEPI TAUHU STEAM GELAP

share share share ...
mencuba lagi masakan dari chef HH ni.. kali ni tauhu lembut steam .. 
gigih jugak buat bab simple.. siapa suka tauhu steam angkat tgn tinggi2
tekak org kg tk blh tak dak cili api .. ada cili baru kena ..

Image may contain: food



   video 2 - CARA MEMASAK KUAH/GRAVY

TAUHU STEAM GELAP
===================
By ~ ALeen Aireish Cekgu Aleen Aireish Juliawati
sumber Asal ~ Chef hassan hen

Bahan-bahan :
1 tauhu lembut
1 mangkuk kecil isi ayam [cincang halus]
sedikit lobak masih [cincang]
cendawan hitam
3 bj bawang merah [dihiris]
2 s/mkn sos tiram
1/2 s/mkn kicap cair [agak2, tak masin blh lebihkan dlm masakan]
2 s/k kicap pekat [utk hitamkan kuah]
sedikit lada putih
1/2 cwn air
1 s/mkn minyak wangi semerbak [minyak bawang putih,sudukan skali dgn bwg2 nye tu]
sedikit tepung jagung [utk pekatkan kuah]

5 bj cili api - ketuk aje buh dlm kuah [tak pedas tak kit]
bijan di sangai & bawang goreng tabur atas tauhu

Caranya :
- keluarkan tauhu lembut dr packing, letak atas pinggan, steam 5 minit.
- dlm kuali panaskan sdkit myk, tumis bawang merah hingga naik bau, masukkan isi yam, kacau .. masukkan lobak masin & cendawan hitam
- masukkan air & semua bahan lain kecuali tepung jagung
- akhir sekali masukkan tepung jagung, tuang atas tauhu.. siap

RESEPI MINYAK WANGI ~>https://www.facebook.com/aleen.aireish/posts/10213507255649381

selamat mencuba .

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo