Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 19 April 2018

RESEPI DIY STEAMBOAT RICE COOKER

suka hati hakaq guna rice cooker bab nk ambik mood berstemboat dasar apa yg boleh jew ni
mohon tiada kecaman atau membawangan
sedap beritahu orang, tak sedap kome bg sedap lg

Image may contain: food  Image may contain: food


Image may contain: food  Image may contain: food

DIY STEAMBOAT RICE COOKER
===========================
By ~ ALeen Aireish Cekgu Aleen Aireish Juliawati

Bahan-bahan :
===========
crab stick
fish ball
fish cake
sotong
udang
sosej
tauhu kering
sayur kangkung
~>> kalau nk list bahan2 seafood ni panjang sgt, so ikut selera korang la nak tambah apa lg.. cucuk dgn lidi satay, kangkung tu buat seikat2, hakaq ikat dgn getah, senang koje

Untuk Sup :
========
sedikit tulang ayam, nak buh kaki ayam sikit2 pun blh
1 labu bawang putih [hiris]
2 inci halia [hiris]
1 pokok daun bawang [sepokok tu simpul kan aje]
sedikit lada sulah
2 ketul kiub ayam
air secukupnya
gula & garam utk sesuaikan rasa
sedikit je myk tak mau byk

Caranya :
- panaskan myk masukkan bawang putih & halia, dah wangi masukkan air berserta daun bawang tu, tulang2 ayam sekali
- dah mendidih, tulang ayam dah elok masak, masukkan semua bahan lain yg tinggal tu.. siap

Untuk Sos/Pencicah :
================
10 tangkai cili besar merah **
5 tangkai cili api pedas merah** [menyegit pedasnya] optional
5 ulas bawang putih**
10 s/b sos ikan**
10 s/b cuka**
gula pasir** [untuk sesuaikan rasa]
1-2 cwn air**
5 s/b sos thai [yang ada gambar AYAM jantan tu]
sedikit gula melaka/gula merah
sedikit bancuhan tepung jagung [utk pekatkan sdkt sos]
sedikit daun ketumbar [hiris utk tabur je]
sedikit bijan [disangai/digoreng tanpa myk,utk tabur je]

Caranya :
- semua bahan bertanda tu sekali gus masuk dlm pengisar, kisar hancur
- masukkan dlm periuk tambahkan sedikit myk masak, masak atas dapur, api kecil
- masukkan sos thai, gula melaka, last sekali masukkan tepung jagung
- tabur daun ketumbar & bijan, siap
NOTA ~> nak pencicah cili ni gelap, tambah je kicap lemak manis.

CARA MAKAN :
ambil seafood yg dicucuk lidi tu, korang celup dlm rice cooker yg ada sup kt dlmnya..[rice cooker tu ON plug kasi sentiasa berasap panas jew sup tu..] lps tu korang berpesta la makan ramai2 sambil membawang yg baik2 yer..

selamat mencuba..

2 comments:



  1. شركة ركن الامثل 0502644550 لخدمات التنظيف ومكافحة الحشرات ورش المبيدات وقسم خاص لتسليك المجارى وكشف تسربات المياه بالمنطقه الشرقيه
    تسعى لخدمتك وتهدف لراحتك نقدم افضل عمليات التنظيف بأجود الخامات والأجهزه اتصل بنا وتمتع بأفضل
    منظر مبهر من نظافة متكاملة نحن افضل شركة نظافة نؤكد التميز ونحترف الآداء شركة ركن الامثل كافضل شركة تنظيف
    نقدم لكم خدماتنا متكاملة ومستواها عالي الجودة إذا أردت أن يكون مقرك متميزاً ويلاحظه زائريك وعملائك اتصل بنا
    وتجد كل تحتاجه من خدمات نحن ندرب طاقمنا على أصول المهنة وكيفية استخدام المعدات والمواد ونعمل بجد واجتهاد لنضمن لك خدمة راقية.


    شركة تسليك مجارى بالخبر
    شركة تسليك مجارى بالقطيف
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف مجالس وكنب بالدمام
    شركة تسليك مجارى بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالخبر
    شركة كشف تسربات المياه بالخبر
    شركة مكافحة حشرات بالقطيف
    شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام

    ReplyDelete


  2. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالدمام

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo