Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 18 April 2018

RESEPI GOLDEN CHICKEN UNTUK NASI AYAM

slalu ngat tgk ayam bersidai.. tergantung sampai atap umah..
ni haa lau sudi nk share..silakan..
big thanx to chef Abdullah HassanHeng krn mengajar cara buat ayam golden.. actually ayam ni utk nasi ayam.. tp saya colek ngan sos pedas jew bab ayam nye juicy sedap.. tk kering.. btw jgn kecam ayam saya tau hehe.. bab blm improve lg mcm sifu chef..
so dh terjawab yer mana yg tanya saya tu mcm mana nk buat..bertabah lah ada bbbrapa step kena follow ..
Doakan moga chef abdullah diberi kesihatan yg baik, sama2 kita dimurahkan rezeki dgn berkongsi ilmu cara masak ala chinese style ..

Image may contain: food and outdoor   Image may contain: food   Image may contain: one or more people

Image may contain: food  Image may contain: drink

video 1 - CARA MANDIKAN AYAM

video 2 - CARA MENGGORENG GOLDEN CHICKEN

RESEPI GOLDEN CHICKEN
======================
By ~ ALeen Aireish Cekgu Aleen Aireish Juliawati
Sumber Asal ~ Chef Abdullah HassanHeng

step 1
=====
Bahan untuk mandikan ayam :
=======================
2 1/2 s/b gula pekat/MALTOSE syrup
8 s/b cuka makan
2 1/2 cwn air biasa

Caranya :
- Ayam seekor sederhana kecik, senang nk handle , x berat n bila bersidai berjemur tgh panas cpt kering..
- sediakan besi cangkuk utk HANG ayam
- semua bahan di atas ni, masukkan dlm kuali biarkan mendidih, menggelegak mandikan ayam tu dgn cara siram2 ayam dgn senduk dlm 15 mnt atau hingga kulit ayam tu nampak berkilat & tegang. sampai kaler dia sekata gold2 gitew.. dh siap mandikan kering sebentar..

Step 2
=====
Bahan untuk Sumbat Ayam :
======================
2 s/b - 5 mix seasoning spices [kalau nak spices ni ada jual kat kedai ubat cina]
1 s/k garam halus
1 s/mkn lada putih
sedikit ajinomoto [optional]

Caranya :
- ayam dah kering sebentar, campurkan semua bahan atas ni, sumbat dlm bontot ayam sapu bagi rata.
Penting Part ni :
- lps dah sumbat bahan spices tu gi lah sidai ayam tu.. mana2 tempat ygselamat lau tak kang merana ada makhluk yg bawak larik..berjemur la 3-4 jam hingga kulit ayam tu bila kita sentuh rasa mcm sentuh kertas..

Step 3
=====
- guna kuali NON-STICK lau tak mau ayam melekat,
- ayam dah cukup jemur, boleh mandikan, siram2 kan sebentar dgn minyak yg betul2 panas yer..
- gorengkan dlm minyak 15 minit mcm tu.. api jgn kuat lah nnt hangit.. apa2 pun bergantung pd cara korang goreng ayam ni.. lau agak tk masak lg.. tambah je masa goreng tk ada masalah..

NOTA KAKI :
lau umah flat, apartment, condo mcm umah bandor ni, korang hala kan kipas angin pada ayam yg bersidai ni utk keringkan kulit dia..

MALTOSE tu korang beli kat hypermarket [tak tau mcm mana rupa mohon GooGLe yer..]

tapi lau nak yg homemade punya.. resepi nye yg ni..
RESEPI HOMEMADE MALTOSE / IBU GULA
===================================
sumber resepi dr sis Nina
Bahan-bahan:
1/2 cawan gula pasir
3 sudu makan air
hirisan lemon
Cara Membuatnya:
- Cairkan gula sehingga perang
- masukkan air dan hirisan lemon
- Biarkan seketika di dalam periuk

selamat mencuba ..

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo