buat bubur ni main gentel2 .. penat juga weh... klo nak buat sepiuk besor tu mau krem2 kaki tangan .. pinggang pun jem hahaha lantak kome ler kalau kome rajin benor .. upah adik beradik. atok, opah mokcik pakcik gentel2 kan .. cpt siap nyer.. tp size putik/butir nangka ni ko terima ajer lah mak jemah yer .. lain tgn lain seni nya ekekekkkk...
jom2..
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resipi sendiri
Bahan-bahan utk doh putik/butir nangka :
1 cwn tpg pulut
air secukupnya utk bancuh
pandan emulco - [klo xde ni blh ajer guna real pandan leaf tu, ambil jus]
perwarna hijau - [aleen guna apple green]
Cara-cara :
- bancuh hingga jd doh, tuang air sikit2 hingga doh tak melekat di jari.
- lps tu bentukkan bujur2 kecil, dah siap rebuskan air hingga mendidih masukkan butir2 dalam air tu.
- bila dah terapung timbul ke atas tandanya butir tu dh masak, angkat masukkan dlm bekas yg ada air, ketepikan jika dh siap.
Bahan utk dadu labu :
1/2 biji labu kuning
** Buang kulit sprt biasa, potong dadu2 kecil tp biarkan tebal sedikit, bersih ketepikan dulu..
Bahan-bahan lain :
gula secukup rasa
santan secukupnya [aleen guna santan kotak aje]
1 helai daun pandan simpulkan
secubit garam
Cara-cara :
- masukkan dadu labu kedlm periuk bersama dgn santan
- biarkan mendidih sekejap, hingga labu sedkit empuk, api sederhana aje tak mau api kuat santan pecah, bubur tk cantik n kurang best
- masukkan gula, daun pandan n secubit garam, kacau perlahan
- lps tu masukkan putik/butir nangka, kacau perlahan, rasa dh ok siap utk dihidangkan ..
** NAK LAGI BEST DAN TERASA KESEDAPANNYA SIMPAN BUBUR DALAM PETI AIS SEBELUM MAKAN .. TENGOK BERAPA MANGKOK BOLEH HABIS heheheee
TUTORIAL :
SELAMAT MENCUBA !!!