Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 10 September 2012

KEK STRAWBERRY LAPIS KEJU

mmmmm... tertunai sudah kek permintaan dari hubby tersayang... dh byk hari minta dibuat kek ni aleen jew yg tak sempat nk buat..tak menang tangan kata orang...
Busy dgn tempahan apam polkadot utk jamuan hari raya...maklum la syawal x habis lagi open house ada jew setiap minggu..

jom kita tgk bahan2..tp sblm tu aleen x tau nk kata kek ni kesedapan tahap gaban ke tak.. kek ni olahan sendiri.. so sesedap hati jew nk letak bahan2... heheee... pe org kata.. klo sedap buat lg..ko x sedap diam kan aje..huk huk hukk...

 
by~aleen aireish olahan sendiri
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung susu
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula kastor [jika nk less manis letak 1/2 cwn]
4 biji telur
1 cawan myk mazola / daisy
1 cawan air panas
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp paste s/berry
1/2 tsp bright red colour [perwarna makanan]
 
Cara-cara :
- pukul telur dgn gula hingga gula hancur
- ayak tepung gandum, tepung susu & soda [campur semua sekali]
- gaulkan bahan diayak td dgn susu pekat
- masukkan campuran telur yg dh dipukul td..
- gaulkan rata guna spatula atau senduk kayu, kaup balik
- masukkan myk, gaul rata lg..
- masukkan air panas, gaul rata hingga sebati..
- masukkan paste s/berry & warna merah, kacau rata..
- bahagikan 2 bahagian sama byk,bahagian pertama, tapiskan & tuang dlm loyang, kukus lbh kurang 10 minit..
- lps tu tuangkan lapisan cheese, kukus lbh kurang 10-15 minit, jika terlebih masak, takpe jgn gabra.. guna garfu cakar-cakarkan sikit atas nyer..
- last sekali masukkan bahagian ke-2 tu pula.. tapis & tuangkan, kukus hingga masak..
 
Untuk Cheese :
250gm cheese
40gm gula kastor
25ml air
2 bj telur
30gm tpg gandum
- pukul semua bahan kecuali telur
- pukul sampai kembang & gebu
- masukkan telur pukul lg.. siap
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
 


 









 
SELAMAT MENCUBA!!!



 

 
 


2 comments:

hv fun with my cute photo