Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 29 August 2013

BISKUT ARAB MAKJI

Patut lah tiap-tiap tahun raya ada ajer biskut arab ni kt umah makji .. lps tu plak bekas nya asyik minta di-refill ajer .. berebut org nk rasa .. memang sedap ler biskut arab nyer .. raya hari tu sempat berguru dengan makji apa rahsia nyer sedap sgt biskut arab makji lain dr org buat ke luar sana ..

nak tahu resipi nyer ...


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ makji makcik aleen

Bahan kering :
580gm tpg gandum
** ayak dalam bekas besar

Bahan double boiler :
125gm minyak sapi [tin kecil]
125gm minyak butter
** double boiler asing2

kacang tanah utk inti digoreng tanpa myk dan dibuang kulit

Bahan utk menyalut biskut :
icing sugar
tepung susu 'creamer'
tepung susu nespray atau dutch lady
** ayak kan sekali dlm bekas, ketepikan

cara2 :
- bahan doubler masih panas terus tuangkan dlm tepung gandum yg dh diayak tadi.. guna senduk yer.. dh suam2 baru uli dgn tgn
- jika bancuhan lembik, boleh masukkan tpg sikit2 hingga adunan tk melekat pd jari.. adunan dh licin
- cubit sebesar ibu jari, picitkan letakkan kcg tanah sebiji ditgh2, lps tu gentel bulat2
- susun atas loyang pembakar, bakar suhu 170 selama atau lbh kurang 20minit atau hingga masak..
- biarkan betul2 sejuk barulah disalut 




SELAMAT MENCUBA !!!

1 comment:

hv fun with my cute photo