Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 30 October 2012

KUNDAS

Mmmmm sedap sungguh kuih ni... KUNDAS, you all pernah dengar tak? rupanyer nak macam cekodok pun ada juga.. sama dengan ajer... kalau time kenduri kendara rewang2.. potong2 bawang kat rumah tuan kenduri mesti ada kuih ni utk dihidangkan kpd tetamu2 yg datang membantu.. kuih ni seakan tradisi & fofular di kg aleen Kg Bekut Sg Siput, kat kg org lain tak tau la...asal mana dtg nyer kuih ni tk pasti.. cuma tau dr datuk nenek moyang dulu2 dh ada kundas ni..

Di kesempatan aleen berada di kg halaman raya haji ari tu.. aleen belajar buat kundas ni dr sorang opah, mmg tradisional betul cara nyer.. tapi taste ummphhhhh!!! waaal laahhhh sedap bangat... nak pulak cicah dgn kuah kari fuhhhhh.. melatop!!!


by ~ Aleen Aireish
Resepi Kundas

Bahan-bahan :
1/2 kg tepung gandum
1/2 paket mauripan
1 tsp soda bikarbonat
1 1/2 cawan air
1 bj telur
garam secukup rasa
gula secukup rasa [mesti nak manis sikit baru kundas sedap]

Cara-cara :
- satukan semua bahan kering, gaul sebati...
- masukkan telur, gaul mesra
- masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tak cair sangat.. tak keras sgt..
- dah siap ketepikan rehat hingga naik 2 kali ganda, lbh kurang dlm 1/2 jam mcm tu atau lebih..
- lps tu boleh goreng dgn myk yg byk supaya dpt kundas yg cantik & sedap, api jgn kuat nnt cpt hangus..
- masa menggoreng kundas akan naik kembung montel2, balik2 kan selalu supaya masak sekata
- lps siap goreng boleh belah kundas ni tgk kt dlm tu mcm ada rongga2 gitu..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


 


  
step ni, klo malas nk tepek2 kat talam satu2 mcm gambar kat atas ni.. sudukan ajer mcm cekodok tu.. sudukan bulat2..ok


**Suggestion > sedap dimakan begitu sahaja krn taste yg manis2 lemak, nk mantop lagi.. kundas ni lebih besat makan dengan kuah kari... tak caya.. cuba dulu..

SELAMAT MENCUBA!!!


3 comments:

  1. aleen org perak ye.. sama seperti akak le

    ReplyDelete
  2. yer.. asal perak sana.. sekapai ler kita hehe

    ReplyDelete
  3. Ms kecik2 dulu mak sy rajin gak buat kundas ni cicah dgn sambal kcg.

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo