Di kesempatan aleen berada di kg halaman raya haji ari tu.. aleen belajar buat kundas ni dr sorang opah, mmg tradisional betul cara nyer.. tapi taste ummphhhhh!!! waaal laahhhh sedap bangat... nak pulak cicah dgn kuah kari fuhhhhh.. melatop!!!
by ~ Aleen Aireish
Resepi Kundas
Bahan-bahan :
1/2 kg tepung gandum
1/2 paket mauripan
1 tsp soda bikarbonat
1 1/2 cawan air
1 bj telur
garam secukup rasa
gula secukup rasa [mesti nak manis sikit baru kundas sedap]
Cara-cara :
- satukan semua bahan kering, gaul sebati...
- masukkan telur, gaul mesra
- masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tak cair sangat.. tak keras sgt..
- dah siap ketepikan rehat hingga naik 2 kali ganda, lbh kurang dlm 1/2 jam mcm tu atau lebih..
- lps tu boleh goreng dgn myk yg byk supaya dpt kundas yg cantik & sedap, api jgn kuat nnt cpt hangus..
- masa menggoreng kundas akan naik kembung montel2, balik2 kan selalu supaya masak sekata
- lps siap goreng boleh belah kundas ni tgk kt dlm tu mcm ada rongga2 gitu..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
step ni, klo malas nk tepek2 kat talam satu2 mcm gambar kat atas ni.. sudukan ajer mcm cekodok tu.. sudukan bulat2..ok
**Suggestion > sedap dimakan begitu sahaja krn taste yg manis2 lemak, nk mantop lagi.. kundas ni lebih besat makan dengan kuah kari... tak caya.. cuba dulu..
SELAMAT MENCUBA!!!
aleen org perak ye.. sama seperti akak le
ReplyDeleteyer.. asal perak sana.. sekapai ler kita hehe
ReplyDeleteMs kecik2 dulu mak sy rajin gak buat kundas ni cicah dgn sambal kcg.
ReplyDelete