Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Sunday, 21 October 2012

DONUT GEBU AA

Alhamdulillah... bersua lg kita hari ni.. cewaahhh mcm rancangan tv la plak.. hahaha.. harap hari ni lebih baik dr semalam... bangun pagi td jenguk di jendela tengok cuaca suram..sejuk bagai... seperti hari hari yg sudah.. menanti hujan kunjung tiba.. mmmm.. sejuk nyer... jom ke dapur dulu.. donat dlm peti ais aleen ada disejuk beku kan semalam.. apa lg ready utk digoreng jap lagi.. sarapan pagi dengan famili ramai2 best kan!!..

Subhanallah... lembut, gebu, tembam nyer donut AA ni.. montok montok gitu... kompom jap lagi goreng berebut sakan... zombi2 donat kat rumah ni ramai...hak hak hak


by ~ Aleen Aireish
sumber ~ Norhayaty mutalib

Bahan A :
500gm tpg gandum
1 paket mauripan
1 sudu kfc garam halus
** satukan semua bahan dalam bekas.. gaul mesra, sekata

Bahan B :
4 biji kentang buang kulit, rebus hingga empuk, tos air, sejukkan
1/2 cawan susu pekat
1 cawan air
1 tbsp margerine
**satukan semua bahan blender hingga halus

Bahan tabur : gula kastor
Bahan sos : susu pekat manis [sira donut]

Cara-cara :
- campurkan bahan B dlm A, masukkan sikit2 sambil menguli.. buat smpai habis bahan B tu..
- uli adunan smpai tak melekat dijari, tu tanda nyer doh dh ok, klo melekat pandai2 lah tambah tpg sikit2 yer..
- perap 30 minit, akan naik berganda
- uli kecil ikut saiz donut yg dikehendaki.. aleen guna acu donat dan terapkan..
- dah terapkan..rehatkan pula dlm 10 minit, donut akan nmpak montok sedikit.. panas myk, goreng
- ketika menggoreng myk mesti byk supaya donut cantik terapung semasa digoreng.. api sederhana ok, rajin2 lah balik kan donut supaya masak sekata..
- sejukkan.. sira gula kastor atau mkn dengan susu pekat manis..

**Untuk kelainan dr resipi asal, dalam adunan donut ni aleen add in WR utk melembutkan lg adunan donut.. nak tengok bagaimana WR dibuat klik SINI YER ..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


kentang yg sudah direbus empuk


sepeket mauripan


garam halus


bahan2 A digaul sekata


bahan2 B diblender halus


lps blender dpt halus macam ni..


masukkan sikit2 bahan B sambil menguli..


doh dah siap tak melekat sedia utk diperapkan/direhatkan 30 minit


sblm proses direhatkan, yg ni aleen sengaja buat colourful dulu.. ikut lah kreativiti masing2 yer.. nk buat donut ori pn blh jgn campur warna. rehatkan 30 minit tutup dgn plastik bersih


dah siap terapkan dgn acuan


separuh masak, aleen nak frozenkan..


dah siap goreng utk dihidangkan, bersama susu pekat manis


disira dengan gula kastor

SELAMAT MENCUBA!!!



5 comments:

  1. Salam Aleen..wah!berwarna warni donut tuh!Pasti menjadi rebutan anak2 ya..kalerful sungguh!

    ReplyDelete
  2. waalaikummussalam..
    tdk syak lg.. mmg berebut-rebut.. bkn kata yg kecik2 aje berebut.. yg tua2 dh besor cukup umur sakan sama..hehehe

    ReplyDelete
  3. dalam adunan ni, berapa banyak aleen masukkan WR?

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo