Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday 11 October 2012

GULAI UDANG NENAS

Hai semua... ok hari ni??????????? harap semua happy2 yer....
Dah fikir nak masak apa lunch & dinner utk famili di rumah...? mana yg suri rumah tu mesti best kan, boleh masak sedap2.. take time tak perlu kelam kabut.. bila semua smooth masakan pn sedap... tak gitu!!!

kalau mcm aleen ni isnin to jumaat bekerja mmg sibuk di opis.. dinner aje berkesempatan nk masak... itu pn yg simple2 ajer... semua bahan baling2 dlm kuali..dlm piuk... kejar masa la katakan... balik keje hampir malam... smpai rumah mcm2 nk nak diuruskan..dr suami..anak..hingga lah rumah... tapi kdg2 teringin juga nk mkn masakan yg berkuah.. so terhasil lah resipi yg sgt senang..masak pn tak lama..sekejap aje..

by~Aleen Aireish
sumber~kak sheila
resipi edit sikit2..

Bahan-bahan :
500gm udang [sker hati nk size besar mana]
1 biji nenas separa masak [potong tebal]
1 kotak santan
1 cawan air atau secukupnyer
1 helai daun kunyit [dihiris halus]
1 labu bawang besar [belah 4]
2 btg serai [diketuk]
4 biji cili pedas tak mau buang tangkai
garam secukupnyer

Bahan kisar :
7 biji cili api
1 biji cabai merah
1 labu bwg besar
2 ulas bwg putih
3 pcs kunyit hidup

Cara-cara :
- tumis bahan kisar  & serai masak hingga pecah myk..
- masukkan santan & air sentiasa kacau, tujuan tak nak santan tu pecah..api alow ajer..
- masukkan nenas.. kacau mesra.. lps tu masukkan udg.. kacau mesra..
- last sekali masukkan garam & cabai tangkai..dh secukup rasa tutup apai
-blh lah hidangkan.. tapi jgan lupa daun kunyit yg dihiris halus.. taburkan dlm gulai ok.. dpt satu aorma yg sedap...

** jika menggunakan nenas muda, rebuskan dulu nenas tu..buang air masam nyer, supaya gulai tak terasa masam
** kenapa cili bertangkai perlu nk masukkan... kata org tua2 dulu... tangkai cili tu petua utk elakkan sakit perut sebab dlm masakan tu ada cili api.. cili api tu kan pedas... heheee
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE





SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo