Sepatah dua kata ..

DALEEN PERSONA ~..~
SHARING IS CARING ~..~
DARI DAPUR ALEEN ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada Viewvers semua kerana sudi singgah di laman yg tak seberapa ni..sebagai tanda dan kasih sayang anda pada Aleen yg berkongsi resepi dan ambil resepi dr blog Aleen tu sudi2 la jd Follower Aleen yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sekurang-kurangnya sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pd Aleen..nak tambah kenalan juga.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 22 January 2013

PIZZA SARDIN CHEEDAR CHEESE

heheheee Kelas ko jah .. second time buat pizza .. kemain lagi eksyen nyer sarap pagi pun makan pizza [jgn jeles yer mak jemah semua ..] ahaks!!!

Bukan nak tunjuk terrer buat pizza byk kali.. sebenarnya senang sangat buat doh nyer ni .. lepas tu plak lembut.. tambah2 lepas masak tu.. huhuuu terangkat sedap nyer ... lagi satu bila dah sejuk pun pizza tak liat .. tak cayer!!! cer kome terai dulu ... tgk hasil nyer .. kompom puas hati ... KITA DAH JATUH HATI ..

mmmm... lepas ni tak perlu keluar duit puluh2 ringgit gi beli pizza hut ke.. dominos ke .. sendiri bikin lagi mambles.. blh di top-up apa aje bahan yg best .. tambah2 tang cheese tu... melt jew cheese nyer .. blh letak byk2 .. kaya dgn bahan bahan ...

UNTUK TUTORIAL BUAT DOH PIZZA .. KLIK SINI ..




♥ PIZZA SARDIN CHEEDAR CHEESE ♥
12 inci pizza pan

aiyyaaa manyak shedap lorrr ...

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Mak Long Aishah & Puteri Manja

Bahan-bahan utk Doh Pizza :

300gm tpg high protein [bread flour]
1 sudu besar shortening.
1 sudu besar gula castor
1 1/2 sudu kecil yis - mauripan.
1 sudu teh garam halus.
200ml air paip

cara-cara nya :
- sambil menyediakan bahan2 dan doh utk pizza panaskan oven 180 darjah, selama 10 mint mcm tu ..
- campur semua bhn- kecuali air - gaul sebati.
- tuang air sikit2 - sambil uli hingga menjadi doh- tak lekat pada tgn.
- perap 1-2 jam dlm bekas bertutup - biar naik 2x ganda.
- kemudian di bahagi 2 - 3 bagian. [utk size 12 inci pan ni aleen x bahagikan doh ni.. satu adunan ni terus masak jew mmg cukup2..]
- pizza pan tabur sedikit tepung- bentuk doh mengikut pizza pan
- letak lah inti ikut citarasa masing2 - biar kan lg 1/2 jam- baru di bakar. [yg ni aleen x follow, lps dh ready terus aleen masuk oven bakar]
- kemudian bakar selama 30-40 minit - bergantung pada kepanasan dan oven masing2...

Bahan untuk inti nya : idea sendiri
5 keping cheedar cheese [dikoyak halus]
1 tin sardin king kup saiz kecil [hancurkan]
2 bj bwg besar [ptg dadu]
1 bj cili hijau [buang biji ptg dadu]
1 biji cili merah [buang biji ptg dadu]
1 biji telur
perahan lemon
sos cili
lada sulah
secubit garam
** gaul semua bahan dlm mangkuk kecuali cheese tu ..

utk salad :
kubis
timun
tomato

cara-cara :
- letakkan inti dan salad ikut kreativi atau kesukaan masing2 ..




sebelum masuk oven, ready nak bakar ..


sedang membakar kan diri hehehe..


siap sudah .. dah masak pizza kita


lepas tu deco-deco dengan sos cili life & mayonis .. 



potong lepas tu apa lg.. kenduri ....

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo