DALEEN PERSONA ~..~
SHARING IS CARING ~..~
DARI DAPUR ALEEN ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Daleen ucapkan kepada Viewvers semua kerana sudi singgah di laman yg tak seberapa ni..sebagai tanda dan kasih sayang anda pada Daleen yg berkongsi resepi dan ambil resepi dr blog Daleen tu sudi2 la jd Follower Daleen yer sekurang-kurangnya sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pd Daleen..nak tambah kenalan juga.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 16 January 2013

PIZZA HOT SOSEJ ROLL

Heheheeee ... rasa macam tak caya jew malam tadi buat PIZZA ..seperti biasa la aleen ni.. bila dah teruja dengan sesuatu resipi tu mesti nak buat jugak.. sampai hajat gitu .. bila dah buat puas hati ...

Balik kojer zasssssssss singgah bakery shopping PIZZA PAN NON-STICK telek punya telek beli size besar 12 inci.. tu diaaa amik ko aleen sebesar dulang teh O memang puas sakan dan kenyang sakan la makan pizza size ni.. Hajat hati nak buat koleksi.. lepas ni aleen nak beli yg size 10 inci dan lain2 size plak .. tunggu pitih mari jew ni ..ahaks!!!!

Sememang nya tak rugi.. PIZZA paling best pernah dorang rasa.. ni lah yg budak2 opis duk kata tadi.. mana nyer tak best.. pizza bikin sendiri dan bahan-bahan nya mesti lah kaya raya kan!!! .. cheese nyer aje dh berkeping-keping hehehe.. Tapi ada satu benda lg aleen nk sharing dgn u alls.. yg paling best jugak ni... skin pizza menten lembut walaupun pizza dah sejuk bedi.. beza sangat dgan pizza2 yg ada kt pasaran tu.. sejuk ajer skin jd liat ssh nk gigit.. klo ada gigi palsu kompom tercabut hahahaa.. ooppsss maka gunalah polident selamattttttttt... sowi terlebey sudaaaa ... apa nama pizza tu tak mau sebut.. pizza tut tut jew ..

Terima kasih to kawan pesbuk Mak Long Aishah sharing resipi skin pizza.. tak lupa juga buat puteri manja krn resipi yg di kongsikan .. rasa nyer ini resipi ke 2 aleen cuba dr puteri manja .. itu pun aleen dpt dr kawan2 pesbuk.. harap dihalalkan.. aleen sharing dgn kawan2 yg lain ...


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Mak Long Aishah & Puteri Manja

Bahan-bahan utk Doh Pizza :

300gm tpg high protein [bread flour]
1 sudu besar shortening.
1 sudu besar gula castor
1 1/2 sudu kecil yis - mauripan.
1 sudu teh garam halus.
200ml air paip

cara-cara nya :
- sambil menyediakan bahan2 dan doh utk pizza panaskan oven 180 darjah, selama 10 mint mcm tu ..
- campur semua bhn- kecuali air - gaul sebati.
- tuang air sikit2 - sambil uli hingga menjadi doh- tak lekat pada tgn.
- perap 1-2 jam dlm bekas bertutup - biar naik 2x ganda.
- kemudian di bahagi 2 - 3 bagian. [utk size 12 inci pan ni aleen x bahagikan doh ni.. satu adunan ni terus masak jew mmg cukup2..]
- pizza pan tabur sedikit tepung- bentuk doh mengikut pizza pan
- letak lah inti ikut citarasa masing2 - biar kan lg 1/2 jam- baru di bakar. [yg ni aleen x follow, lps dh ready terus aleen masuk oven bakar]
- kemudian bakar selama 30-40 minit - bergantung pada kepanasan dan oven masing2...

Bahan untuk inti nya :
** senang cerita suka hati nak guna sosej ke.. ayam ke.. daging ke.. ikut kreativiti masing2 ok..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
 ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE

PART UTK DOH PIZZA :


bread flour [high protein flour]


castor sugar


shortening


mauripan yis


garam halus


campurkan ke semua bahan dlm satu bekas


 
air paip


selepas dicampur air dpt doh mcm kat atas ni .. masukkan air paip tu sikit2..sambil uli


dh siap, tutupkan dan biarkan 1-2 jam hingga 2 kali ganda size


selepas 1 jam lebih ..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PART PENYEDIAAN INTI :


simple aje aleen buat inti nyer.. guna apa yg ada kat dlm peti ais tu..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PART MENCANAI / MENDEKORASI DOH PIZZA DALAM PAN :






hasil selepas siap sosej di roll kan dlm doh tu ..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PART LETAK INTI NYA :



.. masa utk masuk oven dibakar ..




siap sudah.. boleh lah hidangkan ... nyum nyummmm sedap hingga menjilat jari ..

INFO ~ ALEEN SHARING DARI MR GOOGLE :
gambar ringkas bagaimana mendekorasi pizza ..


SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo