Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 10 January 2013

KEK BUTTER COKLAT SWIRL

Amboiii ... perpusar-pusaran kek ni yer, heheee.. mana tak nyer.. "swirl" tu bahasa omputih terjemah dlm bahasa melayu kita "pusaran" tang mana pusaran tu jap lagi kita tengok erk!!!

2013 kek ke-2 aleen buat ni tau.. ikutkan lambat lagi nk baking kek ni... sebabkan hero jatuhkan tuppaware telur kat lantai.. habis telur2 tu pecah.. sayang punyer pasal terus emergency buat kek yg best dan sedap ni..

dah tertulis di "loh mahfuz" agaknyer.. [cewwahh bermadah plak..] anak si aleen jatuhkan tuppaware telur.. lalu telur pecah.. maka si ibu nyer mesti baking kek... heheeeeee klo gitu gaya nyer.. asal telur pecah buat kek.. buat kek jew telur pecah.. mesti ler pecah kan.. klo tak gi mana mau bikin kek hak hak hak

tak mau pot pet pot pet byk sgt.. jap lagi merapu jew lebih.. nak to thanks kepada yg sudi sharing resipi sgt2 simple dan mudah ni.. iaitu facebook friend kita, kak Siti Rohayu.. semenjak kenal akk ni mmg rajin dia kongsi resipi dan gambar2 kat group kita.. klo tak pun kat wall dia.. tak lupa juga Puteri Manja.. coz kat resipi tu tertera sumber nyer dari puteri manja.. terima kasih kpd kedua nyer yer... moga kita sama2 dimurahkan rezeki.. aminnnn

tak sabar nak tgk resipi yer... jom jom ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ puteri manja & siti rohayu

Bahan-bahan :
200gm tepung naik sendiri [self raising flour]
175gm gula kastor
175 buttercup [nak suhu bilik]
3 biji telur gred A

4 sudu besar fresh milk [susu cair pun blh]
1 s/k esen vanila

Untuk lukis on top cake :
100gm coklat masakan [double boiler]

Cara-cara :
- satukan semua bahan kecuali coklat masakan
- pukul sampai kembang
-  tuang dlm loyang yg dh dialas dgn baking paper
- lorekkan/lukiskan on top cake tu dgn coklat masakan td tu ..[suka hati nak pusaran mcmne..]
- bakar pd suhu 180 darjah selama 30 minit atau hingga masak bergantung pd oven masing2
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE







semua bahan kecuali coklat masakan, satukan ..


siap dah pukul sampai kembang

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Coklat masakan doubleboiler :



~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Part buat "Swirl" / pusaran - melukis


suka hati yer nk letak coklat masakan tu macam mana.. aleen just tompok2 mcm tu jew..


mesti nk ada satu lidi atau pencungkil gigi yg bersih yer.. atau lidi satay .. tujuan nyer.. nak layangkan lidi tu ke kiri, ke kanan, ke depan, ke belakang.. kira mcm conteng2 gitu.. so jd lah design sprt corak batik..




SELAMAT MENCUBA !!!


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo