Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 11 December 2012

CHOCOLATE CREPE AA

Dalam minggu ni asyik buat crepe jew Aleen ni.. semua crepe nak cuba.. Durian Crepe dah.. Manggo Crepe dah.. dan hari ni Chocolate Crepe pula.. esok2 entah crepe apa pula yg timbul hehehee..
Masih Menggunakan Resipi yg sama utk skin crepe ni.. sama seperti skin crepe durian entry terawal aleen hari tu.. cuma ada tambah sedikit bahan shj...

Crepe coklat ni ikhlas aleen cakap... mkn skin nyer shj dh tersangat sedap.. bukan apa, hero2 di rumah ni makan bertalu-talu.. dah habis minta lagi dan lagi.. at last utk menyelamatkan crepe coklat ni.. mama nyer terpaksa simpan ditempat yg dirahsiakan hehee... ku semangat!!! selamat sudah...

Bila dah siap bantal kusyen montel coklat tu.. cepat2 simpan dlm fridge takut dorang nampak.. [teruk tul kan mama nyer..] hehe.. Tapi lepas beberapa jam kita orang satu famili hepi hepi kenduri crepe coklat together gether sakan makan sampai habis..

Sebahagian 10pcs aleen bawa pergi rumah adik ipar.. komen paling best.. "sedap mcm aiskrim cornetto" hullaweyyyyy... bermakna mmg tak rugi buat crepe coklat ni kan!!! tapi tgk orang jugak lah.. mana yg suka coklat tu.. mmg suka nk makan.. yg tk suka tu boleh la cuba crepe lain pula ya..

Sharing resipi ..


BY ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
80gm tepung superfine
40gm tepung ubi
40gm tepung kastad
40gm tepung jagung
40gm tepung potato starch
3 biji telur
4 s/b gula kastor
4 s/b myk jagung / mentega cair
2 s/b serbuk koko
2 cawan susu cair
2 1/2 cawan air
1 s/t emulco coklat

Cara-cara :
- campurkan semua bahan kering dan ayakkan..
- lepas tu blenderkan tepung bersama dgn bahan2 lain hingga licin
- siap, boleh lah masak crepe
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE





UNTUK FILLING :
2 cawan whipping cream pukul hingga kental
MILO powder secukupnya





SELAMAT MENCUBA !!!

1 comment:

  1. salam akak whippping cream tu mcm mne nak buat

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo