Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 20 December 2012

SYURGA KEK COKLAT LEMBAP KUKUS

Akhirnya dapat juga aleen siapkan kek permintaan dr org yg sgt special dlm hidup aleen my BabyBoo, siapa lg klo bukan en Hubby tersayang, Remy Chor heheee.. Sorry yer BabyBoo malam td baru tertunai buat kek kegemaran U ni setelah beberapa hari mengoder.. bz slelau kan I ni.. !!!

Yessss... malam ni makan besar with hubby & anak2.. budak2 kt rumah tu pun tak sabar nk ngap.. tengok jew kek coklat tiba2 jd hyperaktif secara spontan..tu blm makan lg.. klo dh makan nnt tak tau nk citer...
Cake ni tak ada decoration yg special.. just simple.. klo deco melarat hubby tak mau makan.. so kita follow jew selera dia... aleen sharing resipi kot2 u alls nak try buat kek mudah main campak2 dan blender jew ni..




By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan Kek Coklat Lembap Kukus

Bahan kering utk diayak :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k soda bikarbonat
**ayak semua sekali, ketepikan

Bahan utk blender :
1 cawan gula pasir
4 biji telur
**blender sampai berbuih, ketepikan

Bahan utk digaul sebati :
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak mazola / daisy
1 cawan air panas

Cara-cara :
- dalam bekas bahan kering yg diayak, tuangkan susu pekat manis, gaul sekata
- lps tu tuang bahan yg diblender pula, gaul lg guna senduk
- masukkan myk masak daisy gaul sekata licin
- last sekali, masukkan air panas sikit2 sambil kacau sebati..
- dh siap masukkan dlm loyang dna kukus selama 60 minit.

OPTIONAL : Jika tk nak guna loyang pun takpe.. guna container multipurpose plastik pun boleh. tak perlu sapu mentega pd bekas tu..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


Bahan kering diayak semua sekali


campur dgn susu pekat manis


dah siap gaul ..


masukkan bahan diblender td..


dapat hasil sekata mcm pic atas ni..


masukkan minyak sikit2.. kacau


masukkan air panas sikit2, kacau perlahan ..


siap, masuk dlm loyang yg dasar loyang tu dah dialas dgn baking paper terlebih dahulu ..


ready nak kukus selama 60 minit 


siap sudah.. makesure masak ambil tester atau lidi cucuk, tgk tk melekat pd lidi makna nyer dh masak sejukkan terlebih dahulu beberapa jam hingga kek sejuk ..


keluarkan dr loyang letak atas redai dn di bawah kek tu aleen letak spatula tujuan nyer lps tuang ganache atas kek ni.. mudah nk move ke papan kek lain.. Lagi satu nk kongsi tips, jika nk permukaan kek tu rata boleh cover loyang on top tu dgn aluminium foil ..utk ni aleen x guna xde simpan stok



jeng jeng dah siap tabur coklat rice juga.. tunggu ganache keras sedikit baru blh potong.. sedap mkn dari  peti ais..

UNTUK GANACHE SILA KLIK LINK NI OK ---> SILA KLIK NIE !!!

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo