Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday, 16 June 2012

KEK KUACI MILKY

Petang tadi lepas siap sample biskut raya aleen terus baking satu kek ni... aleen ni klo tgk satu resepi tu mcm best.. mesti x nyempat2 nk buat... x sempat nk tunggu esok.. hehehe... alhamdulillah siap buat sblm 7 malam.. nama asal kek ni..KEK SUSU.. tapi aleen tukar sikit nama nyer sbb aleen added in beberapa ingredients.. so jadilah KEK KUACI MILKY, siapa rajin boleh lah cuba buat kek ni.. kek yg sememang nyer lembut..lbh lembut dr span basuh pinggan tu.. masuk dlm mulut masyaallah smooth yarabbi... apa kata tengok bahan-bahan..


Bahan-bahan :
sumber~azimah abdul azizi

250gm mentega/butter [suhu bilik]
1 cwn gula halus [aleen guna gula castor 130gm shj]
6 bj telur gred A
1 tsp esen vanilla
3 cawan tepung naik sendiri [aleen guna tpg gandum]
1 cawan susu pekat manis
1/2 cawan air [aleen guna susu cair] nk guna fresh milk pn blh
1 tsp ovallete

**1 tsp baking powder > aleen add in bp coz aleen guna tpg gandum. jika guna tpg naik sendiri bp ni x perlu ok.

additional by aleen:
emulco choco paste, pewarna hijau & kuning
biji kuaci

Cara-cara :
- panaskan kukusan sediakan loyang 9 inci
- griskan loyang dgn mentega dan lapik dgn baking paper
- mixer gula & butter sampai kembang
- masukkan ovallete pukul rata
- masukkan telur sebiji.sebiji..pastikan telur dh bergaul sempurna baru lah ditambah telur satu bj..begitulah step seterusnya hingga telur habis
- masukkan esen vanilla..pukul rata
- masukkan susu pekat & terus memutar..
- dah siap mixer ketepikan.. kaup balik shj tepung & susu cair tu selang seli hingga habis..
- masukkan adunan dlm loyang tutup dgn aluminium foil dan kukus selama 45mnt-1 jam. x guna aluminium foil pn xpe.. asalkan tutup kukus dibalut dgn kain..elakkan dr wap air kukusan tu jatuh atas permukaan kek nnt..
- bila kek masak tutup api & biarkan sebentar..dh sejuk baru keluarkan dr loyang
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER


butter & gula pukul kembang


masukkan ovallete


resepi asal 6bj telur..aleen guna 5 bj shj


masukkan telur sebiji..sebiji.. sampai telur habis..


masukkan esen vanilla


susu pekat manis


masukkan susu pekat manis..pukul rata..


susu cair


tepung gandum diayak bersama dgn baking powder


ni step kaup balik..guna cara ni.. masukkan tpg dulu..


kemudian diselang selikan dgn susu cair..hingga habis.. [mula dgn tepung habiskan dgn tepung juga]


adunan dh siap..


aleen warnakan hijau & kuning..yg coklat tu choco emulco paste..kemudian masukkan dlm piping bag supaya memudahkan kerja..


sediakan kukus.. acuan kuih lompang..paper cup.. picitkan adunan dr piping bag td..bwh sekali adunan coklat, tengah hijau, atas kuning..
kemudian taburkan dgn biji kuaci.. dh siap kukuskan selama 15 hingga ke 20 minit..

**mesti u all hairan kan..resepi asal gunakan loyang.. aleen tukar sikit..aleen guna paper cup.. kt umah aleen ni budak2 ramai..dorang suka mkn yg comel2 gitu.. ikut kreativiti masing2..mana2 nk guna pn boleh x dosa hehehehe


ni lah rupanyer kek yg dh siap masak..





rupa di dalam kek..belang2..

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo