DALEEN PERSONA ~..~
SHARING IS CARING ~..~
DARI DAPUR ALEEN ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Daleen ucapkan kepada Viewvers semua kerana sudi singgah di laman yg tak seberapa ni..sebagai tanda dan kasih sayang anda pada Daleen yg berkongsi resepi dan ambil resepi dr blog Daleen tu sudi2 la jd Follower Daleen yer sekurang-kurangnya sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pd Daleen..nak tambah kenalan juga.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 5 June 2012

PUDING TEMBIKAI PUTIH TELUR

Dalam bahasa arab "Bith tihun" maknanyer "Tembikai" hehee... x tau lah betoi ke tak.. x pandai sgt bahasa arab.. xpe tak mau fikir2 lg.. la ni nk citer pasal puding tembikai.. maka nya tadi aleen buat lah puding tembikai ni.. kebetulan pula duk ngemas atas peti ais ternampak agar2 powder dlm botol few weeks lg dh nk tamat tempoh.. mmmm... duk depan pc g terjah jap tgk resepi.. godek punyer godek berkenan kt satu resepi ni.. terus g dapur sediakan bahan2 ... sblm tu nk citer sikit... puding ni teramat lah sesuainyer utk buat HANTARAN BERTUNANG tau...tp guna lah mould yg ada shape flower ke..atau apa2 mould cantik yg u all rasa sesuai.. mmg bakal mak mertua berkenan sgt heheee.. hantaran tu pun nampak menyerlah jew.. jom tgk apa bahan2 nyer..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resipi citarasawan

Bahan-bahan :
25gm serbuk agar2/powder [aleen guna 20gm]
350gm gula pasir [aleen guna 340gm saje nk less manis sikit]
1000ml air paip [aleen guna 950ml]
4bj putih telur
1 tsp esen rose [aleen guna s/berry flavour]

Hiasan :
2 tsp warna merah [utk isi tembikai]
1 tsp warna hijau [utk kulit tembikai]
kismis hitam [biji tembikai] - aleen guna dr agar2 yg msk td, ambil 2 sudu biar keras

Cara-cara :
- masak serbuk agar2, gula & air hingga mendidih, masukkan esen rose dan tuangkan ke dlm mangkuk besar yg lain..biar agar2 suam sdkt..
- sementara tu pukul telur hingga kembang. Masukkan agar2 msk td 1 senduk ke dlm telur dipukul tu..putar hingga adunan mnjd suam & rata..
- lps tu pula..masukkan adunan siap pukul ke dlm agar2 dlm bekas besar tu..masuk sikit2..jgn masuk sekaligus.. akan menyebabkan lapisan nyer terapung & terpisah dr agar2.. masuk sdkt2 sambil putar guna hand whisk perlahan-lahan hingga licin x berketul..
- sblm tu, basahkan dulu loyang/mould utk puding ni, jgn lap yer..tujuan nyer utk memudahkan puding dikeluarkan nnt..
- tuangkan adunan teruk ke dlm bekas..titiskan di tengah2 nya 2 tsp warna merah..nk pekat tambah lah warna..
- ambil lidi/garfu kacau membentuk bulatan warna merah tu..elakkan dr mengenai dasar mangkuk yer..kemudian atur kismin sebagai biji tembikai
- dah suam masukkan dlm peti ais dlm 15 minit.. lps tu keluarkan...
- utk kulitnyer celupkan berus ke dlm warna hijau & warnakan bahagian luarnyer sbg kulit tembikai..
- biarkan warna mengering, barulah simpan dlm peti ais sblm dihidangkan..

Attention :
-kerja dgn agar2 yg mengandungi putih telur perlu dilakukan dgn cpt krn ia cpt membeku..
- tujuan memasukkan putih telur sdkt demi sdkt adalah supaya ketika mengadun agar2 mnjd suam & dpt bergaul rata dgn putih telur.
- agar2 yg panas memasakkan adunan putih telur & akan membuatkan ia terapung terpisah dr agar2

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER


dalam periuk ni campur semua agar2 powder, gula & air, masak smpi mendidih


agar2 yg dh siap msk dituang ke dlm bekas lbh besar..


4 biji putih telur


pukul smpai kembang


putih telur yg dh siap dipukul bersama 1 senduk agar2


adunan putih telur yg dh siap masuk sdkt2 ke dlm agar2 guna hand whisk


bekas/loyang/mould dibasahkan..


proses meletak warna di tengah2 gunakan lidi buat bulatan mcm pic atas ni.. dh siap taburkan utk biji nyer pula


aleen guna lidi masa buat ni.. nk guna garfu pn blh.. tp make sure jgn terkena smpai ke dasar loyang..


agar2 diwarnakan hitam utk biji tembikai.. kt umah aleen stok kismis xde..so pandai2 sendiri jew ni..


brush & warna hijau utk sapu utk kulit tembikai


ok, yg ni aleen citer sikit.. lps keluarkan dr peti ais, terbalikkan agar2 sebab nk sapukan warna hijau tu td.. dh siap..keringkan dulu warna tu.. telangkupkan semula ke atas.. simpan dlm peti ais.. dr gambar kt atas ni.. kulit tembikai aleen x baper jd warna nya..pasal masa aleen melorek warna merah dh terkena dasar loyang.. so bila u all buat hati2 yer.. hasilkan yg terbest dari aleen..hehe

kalau u all x nak telangkupkan pn xpe.. keluarkan dr loyang/mould terus letak dlm bekas yg sesuai.. kemudian sapukan aje warna hijau kulit tembikai tu..


dh siap utk dipotong..


boleh dihidangkan..


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo