By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resipi citarasawan
Bahan-bahan :
25gm serbuk agar2/powder [aleen guna 20gm]
350gm gula pasir [aleen guna 340gm saje nk less manis sikit]
1000ml air paip [aleen guna 950ml]
4bj putih telur
1 tsp esen rose [aleen guna s/berry flavour]
Hiasan :
2 tsp warna merah [utk isi tembikai]
1 tsp warna hijau [utk kulit tembikai]
kismis hitam [biji tembikai] - aleen guna dr agar2 yg msk td, ambil 2 sudu biar keras
Cara-cara :
- masak serbuk agar2, gula & air hingga mendidih, masukkan esen rose dan tuangkan ke dlm mangkuk besar yg lain..biar agar2 suam sdkt..
- sementara tu pukul telur hingga kembang. Masukkan agar2 msk td 1 senduk ke dlm telur dipukul tu..putar hingga adunan mnjd suam & rata..
- lps tu pula..masukkan adunan siap pukul ke dlm agar2 dlm bekas besar tu..masuk sikit2..jgn masuk sekaligus.. akan menyebabkan lapisan nyer terapung & terpisah dr agar2.. masuk sdkt2 sambil putar guna hand whisk perlahan-lahan hingga licin x berketul..
- sblm tu, basahkan dulu loyang/mould utk puding ni, jgn lap yer..tujuan nyer utk memudahkan puding dikeluarkan nnt..
- tuangkan adunan teruk ke dlm bekas..titiskan di tengah2 nya 2 tsp warna merah..nk pekat tambah lah warna..
- ambil lidi/garfu kacau membentuk bulatan warna merah tu..elakkan dr mengenai dasar mangkuk yer..kemudian atur kismin sebagai biji tembikai
- dah suam masukkan dlm peti ais dlm 15 minit.. lps tu keluarkan...
- utk kulitnyer celupkan berus ke dlm warna hijau & warnakan bahagian luarnyer sbg kulit tembikai..
- biarkan warna mengering, barulah simpan dlm peti ais sblm dihidangkan..
Attention :
-kerja dgn agar2 yg mengandungi putih telur perlu dilakukan dgn cpt krn ia cpt membeku..
- tujuan memasukkan putih telur sdkt demi sdkt adalah supaya ketika mengadun agar2 mnjd suam & dpt bergaul rata dgn putih telur.
- agar2 yg panas memasakkan adunan putih telur & akan membuatkan ia terapung terpisah dr agar2
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER
dalam periuk ni campur semua agar2 powder, gula & air, masak smpi mendidih
agar2 yg dh siap msk dituang ke dlm bekas lbh besar..
4 biji putih telur
pukul smpai kembang
putih telur yg dh siap dipukul bersama 1 senduk agar2
adunan putih telur yg dh siap masuk sdkt2 ke dlm agar2 guna hand whisk
bekas/loyang/mould dibasahkan..
proses meletak warna di tengah2 gunakan lidi buat bulatan mcm pic atas ni.. dh siap taburkan utk biji nyer pula
aleen guna lidi masa buat ni.. nk guna garfu pn blh.. tp make sure jgn terkena smpai ke dasar loyang..
agar2 diwarnakan hitam utk biji tembikai.. kt umah aleen stok kismis xde..so pandai2 sendiri jew ni..
brush & warna hijau utk sapu utk kulit tembikai
ok, yg ni aleen citer sikit.. lps keluarkan dr peti ais, terbalikkan agar2 sebab nk sapukan warna hijau tu td.. dh siap..keringkan dulu warna tu.. telangkupkan semula ke atas.. simpan dlm peti ais.. dr gambar kt atas ni.. kulit tembikai aleen x baper jd warna nya..pasal masa aleen melorek warna merah dh terkena dasar loyang.. so bila u all buat hati2 yer.. hasilkan yg terbest dari aleen..hehe
kalau u all x nak telangkupkan pn xpe.. keluarkan dr loyang/mould terus letak dlm bekas yg sesuai.. kemudian sapukan aje warna hijau kulit tembikai tu..
dh siap utk dipotong..
boleh dihidangkan..
No comments:
Post a Comment