Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Friday 15 June 2012

MOO CAKE

Jumpa lagi dgn kawan2 di blog aleen ni.. kali ni aleen buat kek.. kek nyer special sikit..pasal kena sebut "moooo.." bunyi cow gitu... cer sebut..."mooooo.." hahaha.. kan dh mcm .... [gurau erk!] straight sgt pn bosan gak..so kita gelak2 la sikit... teruja nk tgk Moo Cake kan... mmg x merugikan.. kek nyer sedap sgt2.. gebu.. nk sediakan pn senang jew.. aleen edit skit resepi dr resepi asal... supaya rasanya lbh ummmphhh!!!! so siapa follow resepi aleen ni mmg terangkat lah.. sekelip mata Moo Cake blh khatam..selamattt...
jom tengok bahan-bahan..


Bahan-bahan :
sumber~rohaimi ahmad

250gm margerine [aleen guna buttercup farm cows]
150gm gula halus
4 bj telur size A
200gm tepung gandum
50gm tepung susu
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp esen vanilla
2 sudu besar susu pekat manis
100ml susu cair
2 sudu besar serbuk koko

ADDITIONAL - aleen add in sendiri
** 1/2 tsp brown food colouring
** 1/2 tsp chocolate emulco [nk rsa coklat lebih]

Cara-cara:
- putar gula & margerine hingga kembang
- masukkan telur, putar lg..
- masukkan tpg gandum, susu tepung, bp, soda & esen vanilla, pukul lg
- masukkan susu cair & pkt manis, putar
- adunan dh siap.. bahagikan 2 bahagian, satu bahagian adunan asal.. sebahagian lg campurkan dgn serbuk koko.
- sediakan loyang 8" sapukan keliling loyang dgn margerine..alaskan dgn  kertas myk putih
- masukkan adunan by layer..tompok2 kan dgn adunan coklat tu..buat sampai habis..
- hentak kan sikit loyang bg adunan sekata
-  bakar suhu 150 selama 50 mnt..bergantung pd oven masing2 ya.. masak hingga kek masak
- dh masak biarkan kek sejuk sikit.. lps tu blh la keluarkan dr loyang..
- boleh lah hidangkan..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER


aleen guna buttercup farm cows coz nk rasa kek lbh sedap.. klo nk guna mrgerine blh juga..


gula halus.. aleen ayak dulu..


4 bj telur..jgn lupa cuci bersih dulu baru blh guna.. HALAL kita mkn..


butter & gula dipukul kembang..


telur aleen masukkan satu per satu.. hingga habis..putar..


tpg gandum


tepung susu


baking powder


soda bikarbonat
**part ni aleen ayak semua sekali.. tpg gandum, tpg susu, bp & soda..ayak dlm satu bekas..


susu cair


masukkan susu cair dlm adunan..


susu pkt manis..


masukkan susu pekat manis dlm adunan


adunan dh siap..ready nk bahagikan kpd 2 bahagian..


yg sebahagian adunan dh dicampurkan dgn serbuk koko, chocolate emulco, browm colour..


loyang yg dh gris dgn margerine & di alas dgn baking paper.. aleen x guna plastik putih.. nk guna mana2 pn blh.. loyang ni aleen guna size besar sikit..9 inci bentuk bulat.. klo nk guna loyang empat segi pn blh.. suka hati..


adunan asal yg dh dimasukkan dlm loyang


ni lah cara letak tompok2 cow tu.. letak ikut hati pn blh..ikut kreativiti masing2..


kek masuk oven..


jeng jeng jeng... dh siap masak... 


mcm ni lah rupa "MOO CAKE" dh dipotong... ada mcm skin moo tak??? heheheeee

SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo