Tak tau nak cerita macam mana lembutnya.. lembut sangat... suka hati buat menjadi sebiji macam kat pasaran.. tapi yang ni lg umphhh cantik warna warni bagai pelangi..
RAINBOW CHIFFON CAKE
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak ida osman/kak shima
Bahan-bahan : A
8 bj kuning telur
50 gm gula castor
20 gm susu tepung
20 gm tepung jagung
150 gm tepung kek self raising flour
1 tsp baking powder
100 ml minyak jagung [myk masak pn blh]
100 ml santan [susu cair pn blh]
Meringue : B
8 bj putih telur
120 gm gula castor
Perwarna kesukaan
Cara-cara :
- susu tpg + tpg jagung + tpg kek + baking powder satukan dan ayak, ketepikan
- pukul kuning telur & gula hingga kembang
- satukan minyak + santan/susu cair, ketepikan
- masukkan tepung yg diayak td berselang seli dgn minyak + santan hingga habis
- putih telur putar jadikan meringue hingga bertanduk. tuangkan meringue ke dlm bekas A, kaup balik hingga sebati
- sementara nk siapkan panaskan oven.. bahagikan kpd bbrapa bahagian & titik kan warna kesukaan
- sediakan loyang chiffon bakar suhu 170 bakar mula2 guna api bawah, 10-15 minit terakhir guna api atas bawah bergantung pd oven masing2.. 40-45 minit
- dh masak terus telangkupkan atas redai
~> tak perlu gris loyang
~> nk guna tpg gandum blh tp perlu ayak 3x ok.. jgn tnya knp.. buat je.. tak buat dosa tongue emoticon
~> sukatan dlm cawan tak ada yer.. belajar lah buat sukatan sendiri.. kak ton pun dpt sukatan dlm gram je
SELAMAT MENCUBA ...
No comments:
Post a Comment