Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Sunday 9 December 2012

SOSEJ GULUNG MUDAH AA

Sambil rehat petang2 kat rumah ku syurga ku kepala duk mikir ajer... menu apa best utk minum petang, dah lah hujan.. makan panas mmg syok ni...

Tengok kiri.. tengok kanan.. jalan kat tepi jendela cuci mata tgk pemandangan kat luar rumah jap.. cantik sungguh alam semula jadi ciptaan Nya.. subhanallah indah nyer... Tiba-tiba ... terpandang satu mat bangla ni bawa beg plastik kaler oren.. balik dr kedai rupa nyer dia... apa yg dia bawa tu??? satu persoalan menerjah ke kotak pikiran aku.. ni mesti nk kena jawab... hehehe jom kita skodeng jap.. aleen nk investigate apa yg dia bawa tu... fokus.. zoommmmmm .. ok target dah mcm nk mengena ajer ni..  yezzzzzzzaaaaaaaaa... 2 bundle roti gardenia yg paling besar tu rupanyer... mesti dia kenduri sakan balik umah nnt.. hihihi

mmmmm.. otak mula menangkap... yeyyyy aku nk buat menu minum petang sosej gulung dgn roti.. mudah kan!!! siap2 pakai tudung ambil kunci kereta terus pergi kedai shopping sosej ayam Ramly, roti gardenia paling besar.. riang nyer hati... anak2 mesti suka giler ni...

Tiba lah Episod menyediakan.. mmg tk disangkal lg... hero2 kat umah aku ni dh macam ulat beluncas.. org kata ulat beluncas tu ulat bulu... "mengelejat" [bahasa loghat perak kot] tak sabar.. bila la nk siap.. bila la boleh makan... ok ok kejap erk!!! mama vouge lagi chomey ni tgh bertungkus lumus nk siapkan...

Akhirnya... kini pasti ku merasai... [nyanyi la plak..] hahahaaa  !!! komen paling pedas nak didengar dr juri2 ku di rumah ni..  "TERSANGAT LAH SEDAP NYER..." binggoooooo...
Nak resipi tak ???



By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
10 keping roti gardenia [u all nk pakai roti brand apa pun blh sker hati..]
** digelekkan hingga rata dan nipis.

5 batang sosej ayam
** dimasak bersama sos-sos yg disediakan.

2 biji telur
minyak secukupnya utk menggoreng

Additional bahan :
lada sulah
mayonis

Bahan-bahan Sos :
sos cili life
sos tomato maggi
sos tiram
kicap lemak manis
sedikit garam
sedikit gula
** Tiada sukatan utk bahan2 sos yer..ikut citarasa  & lidah sendiri aje,ok.

Cara-cara :
- letak sedikit mentega dlm kuali, biarkan cair lepas tu masukkan sosej ayam tadi..
- balik2kan dan biar sebentar, api sederhana ajer..
- lps tu masukkan semua bahan2 sos bersama garam, gaul mesra
- agak2 sosej dlm kuali dh berasap.. tutup api, angkat.
- masukkan mayonis & tabur lada sulah.. gaul mesra.. siap.

Cara-cara nak gulung roti sila refer pic di bawah ni yer..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


roti yg dh siap dinipiskan, aleen guna gelas bersih ajer gelek roti ni. Tujuan roti dinipiskan sebab, mudah ketika proses menggulung roti, roti tak serap minyak bila digoreng so tak payah guna byk telur ketika menggoreng nnt..


sosej ayam yg telah dimasak bersama sos sos td.. campurkan bersama dgn mayonis dan lada sulah untuk menambah kesedapan lagi...


yg ni gam roti,sedikit tepung gandum dicampur sedikit air. Tujuan nyer supaya sosej cantik melekat ketika digoreng.


 step 1


step 2 > last gulungan tu letak gam tepung td.. lps tu tekan kan sikit.. siap



hasil dah siap digulung, sosej gulung aleen ni kelihatan sedikit tebal yer coz aleen guna double roti supaya kenyang makan.. tebal gitu. kalau u all nk buat sekeping roti satu sosej pun tkpe.. ikut citarasa masing2



sediakan telur,salutkan sebelum goreng



dah siap goreng. AWAS, ketika menggoreng pastikan myk betul2 panas yer.. goreng nyer hanya beberapa second sahaja.. nampak kekuningan perang terus angkat, boleh lah dihidangkan bersama minuman panas kegemaran..

SELAMAT MENCUBA!!!


2 comments:

  1. Kt kntin tmpt keje slalu buat roti ni..tpi letak sardin..minyak die x pyh ckp la..mmg byk gile..klu amik 3 keping..perah minyk die..blh buat goreng lgi 3 keping..rupanya kena gelek dulu..ok, nnt akn dberitahu kpd tkng msk tu..

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo