DALEEN PERSONA ~..~
SHARING IS CARING ~..~
DARI DAPUR ALEEN ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Daleen ucapkan kepada Viewvers semua kerana sudi singgah di laman yg tak seberapa ni..sebagai tanda dan kasih sayang anda pada Daleen yg berkongsi resepi dan ambil resepi dr blog Daleen tu sudi2 la jd Follower Daleen yer sekurang-kurangnya sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pd Daleen..nak tambah kenalan juga.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday, 10 November 2012

MEEHUN SUP RINGKAS AA

Menu malam.. meehun sup jew.. makan nasi kita cuti pasal tak tau & tak ada idea nak masak apa... apa yg kita masak ni makan ajer lah yer my famili.. no komplain2... komplain kalu no layan... haha

Kita dera suruh en hubby kita dlm hujan pergi kedai belikan kita bahan2 ringkas ajer.. tp tak lah dera sampai suruh jalan kaki.. bawa kete lah kedai jauh.. luckly en hubby ok.. maklum ler dia pun lapor jugak.. heheheee

zasssssss ke dapur....



by ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
1 paket meehun kering
**rendam dlm air bersama serbuk kunyit, ketepikan biarkan meehun tu mesra dgn serbuk kunyit.. sementara tu jom kita sediakan bahan2 utk kuah/sup

kaki ayam
rangka ayam [jika ada, klo xde blh tukar ayam bulat terus.. tapi aleen biasa guna ayam telur isi liat tu..]
daging [x kisah byk mana, aleen buat sikit aje]
1 paket sup bunjut
1 kiub pati ayam knor
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
3 bj buah pelaga
sedikit lada hitam
1 bj bawang besar - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris halus
2 inci halia
garam secukupnya
gula secukupnya
air secukupnya

Bahan sampingan lain :
daging rebus td, angkat dan hiris nipis
tauhu goreng
bawang goreng
fish cake goreng
taugeh
tomato
daun bawang & daun sup
sambal kicap jangan lupa, ni lah buat penyedap nyer.. REFER SINI YER!!

Cara-cara :
- basuh bersih bahan2 basah tu, rebus atas api..biarkan mereneh & masak 1/2jam mcm tu..
- semasa mereneh tu, masukkan sup bunjut, halia, semua rempah ratus.. tutup periuk biarkan trus mereneh..
- dh 1/2jam tu boleh lah masukkan hirisan bawang & kiub ayam, kacau kan..
- lps tu masukkan semua bahan2 perasa.. ikut rasa lidah masing2.. siap boleh hidangkan..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~




RESIPI SAMBAL KICAP REFER SINI


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo