Tapi.. mungkin kari tulang aleen masak tak setanding dengan tuan resipi yg asal.. tak pe lah janji kita belajar dapat ilmu sikit2 kan!!...
by ~ Aleen Aireish
resipi asal ~ Pak Kamis bapa mertua kita
Bahan-bahan :
2 kg tulang
5 biiji kentang - belahkan
1/2 cawan kerisik
2 paket kari daging
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
4 bj buah pelaga
2 inci halia - hiris halus
4 ulas bawang putih - hiris halus
1 bj bawang besar - hiris halus
2 tangkai daun kari
stok daging
air secukupnya
myk secukupnya utk menumis
garam secukupnya
gula secukupnya
Bahan Blender halus :
5 tangkai cili kering
1 bj bawang besar
2 ulas bwg putih
Cara-cara :
- bersihkan tulang, rebus hingga empuk, nk cpt empuk petua org tua.. masukkan sudu makan ke dlm periuk semasa proses merebus tu..[aleen letak 3 sudu mkn terus, hehe] api jgn terlalu kuat.. jika kuat urat2 di daging tu akan menegang & keras..]
Step menumis plak :-
- panaskan myk dan masukkan bahan2 hirisan goreng garing, serta masukkan bahan2 blender goreng hingga naik bau.. masukkan daun kari..
- lps tu masukkan kari yg dah dibancuh dgn air terlebih dahulu..kacau rata dlm kuali /periuk biarkan hingga pecah myk..
- kemudian masukkan kentang serta bahan2 rempah ratus yg lain.. gaul sebati.. biarkan seketika...
- lps tu masukkan stok ayam serta air secukupnya.. kacau lg.. biar betul2 mesra semua bahan dalam kuali tu.. biarkan mereneh mendidih hingga kentang empuk
- masukkan kerisik dan semua bahan perasa.. rasa ikut lidah masing2..
- dah siap boleh lah hidangkan...
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
tulang dah siap direbus empuk dimasukkan ke dlm kuali..
masukkan stok ayam & air secukupnya..
haaa.. yg ni jgn duk heran... yg ni kerisik original lagi.. dtg dari kg, mak kita buat... memang sedap & wangi baunyer...
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment