By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sweetlilly
Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah [nk guna gula melaka pun boleh]
2 cawan air
2 helai daun pandan [disimpul asing2]
**kelapa parut putih shj + sedikit garam halus + 1 helai daun pandan yg dh disimpul..KUKUSKAN sekejap..
Cara-cara :
- Satukan gula merah & gula pasir dalam periuk, kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil hingga gula larut..sejukkan sebentar
- Satukan tepung beras & tepung ubi dan tuang 1 cawan air & air kapur, gaul rata.
- Kemudian tuangkan air gula yg dh sejuk td..sikit2 dlm tepung..gaul rata
- Tapis dan tuang adunan dlm acuan lompang yg tlh disapu sedikit myk, tujuan nya memudahkan lompang dikeluarkan dr acuan nye..
- Kukus 10 minit atau hingga masak. BILA DAH MASAK AKAN MENJADI LUBANG DI TENGAHNYA..seperti pic kt bawah ni... klo jd lubang ni..kuih lompang kita mmg menjadi..dh LULUS..hehehe
- Hidang bersama kelapa parut yg dikukus td...
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment