Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Sunday 22 January 2012

SELAR PEDAS PETAI KAMPUNG

Dinner malam utk famili selar pedas petai kampung, gulai tempoyak dgn telur dadar bawang kicap jew..simple sgt2 kan!...xpe lah asal menyelerakan...syok sungguh tgk famili makan...tgn menyuap bertalu-talu..mulut kata sedap x habis2..ermmmm sedapnyer!!! ermmmm sedapnyer...x sangka seperiuk tanak nasi licin kena sental hahaha..walaupun perut kenyang tp makan selar pedas ni rasa x cukup..hehehee.. no problem..bila2 free aleen masak lg utk famili..dorang suka sgt..klo u all nk try resepi simple ni boleh aje...



1 ekor selar [size XXL]
petai kampung 
1 btg serai [dihiris serong]
1 labu bawang besar [sker hati nk potong shape apa..]
1 bj cabai masak [dihiris biasa]
4 tangkai cabai burung [dihiris kecil]
myk utk menumis
sos tiram
sos cili
garam
ajinomoto [ jika nak, x bubuh pn xpe..]
gula

**cili kering, bwg putih, bwg besar ~ blender smpai halus]

cara-cara :
Ikan disapu kunyit goreng seperti biasa. pastikan masa goreng ikan tu tenggelam dlm myk k. dah masak garing ketepikan dulu. Panaskan myk utk tumis bahan bertanda **. tumis hingga garing. masukkan serai yg dh dihiris tu..kacau sekejap. masukkan sos tiram, sos cili kacau sebati..jika sambal agak pekat blh masukkan air panas supaya nmpak mcm berkuah sikit..lps tu terus masukkan semua bahan2 yg tertinggal tu..campurkan semua dlm kuali tu..kacau sekejap..kemudian masukkan lah perasa2 penyedap..last sekali rasa semua dh ok masukkan petai kg yg dh dibelah 2 tu..kacau sekejap x payah tunggu lama nnt petai hilang rangup..layu..angkat sambal tu siram terus atas ikan yg dh digoreng tadi..siap utk dihidang panas.. 


SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG SIMPLE TAPI MENYELERAKAN..

2 comments:

  1. Assalam.. singgah jap.. mmm.. sedapnyer...

    ReplyDelete
  2. waalaikummussalam..
    tqvm singgah kt blog aleen ya..next jenguk2 la lg..

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo