Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday 13 September 2011

Apam Beras Daleen

Bahan-bahan ( 5 org ) : APAM BERAS
2 cwn nasi 
2 cwn tepung gandum 
2 cwn tepung beras 
1 cwn brown sugar 
3/4 cwn gula 
2 1/2 cwn air 
1 sudu kecil yis (mauripan) 
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara :
1.blend nasi dan air sehingga hancur. 
2.setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati. 
3.dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4.selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. 
5.perap selama 3 jam. 
6.masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.. 
7.hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!  
SELAMAT MENCUBA

3 comments:

  1. TIPS > kalau nk atas prmukaan apam tu tersenyum [terbelah] gunakan api besar semasa mengukus..kalau x mau terbelah..guna api kecil..

    ReplyDelete
  2. yg ni aleen guna acu kuih lompang..bulat2 kecil..sebaya gitu..

    ReplyDelete
  3. INFO > tk mau guna brown sugar pn xpe..guna gula pasir je..sukatan gula pasir letak 1 1/2 cawan shj.

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo