Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday 23 July 2013

PAU SAMBAL MINI

RESEPI ..


Pau Sambal
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resepi mudah

Bahan2 :
350 gm tepung gandum
1 sudu besar susu tepung - jenama ikut pilihan sendiri
1/2 biji telur - dipukul manja2
120 ml air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
1 sudu besar gula
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
Bahan Inti :
sedikit sambal tumis ikan bilis
beberapa hirisan timun

aleen tambah salad

Cara Menyediakan :
Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga sebati dan lembut selama 10 minit.
Kemudian perapkan doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
Bahagikan doh pada beberapa bahagian kecil dan bulat-bulatkan, leperkan sedikit adunan di bahagian permukaannya..dan tutup semula dengan plastic wrap, biarkan naik dua kali ganda.
Panaskan minyak dalam kuali.
Goreng di dalam minyak panas sehingga perang keemasan , angkat dan toskan.
Akhir sekali, belah ditengah-tengah pau,jangan sampai putus dua,
Masukkan sambal ikan bilis bersama hirisan timun.
Sedia untuk dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA ..


2 comments:

  1. Salam D'Aleen..klu bulan puasa ni jarang buat kuih...beli jer kat pasar,sbb mkn pon berdua jer :)

    ReplyDelete
  2. Asalamualaikum. Pertama kali menjenguk blog pakar masak ni..walaupun dah lama kenal di FB..lalala..

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo