Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 24 June 2013

BUBUR PUTIK NANGKA DADU LABU

Minum petang utk keluargaku yg sangat2 aku sayang [big smile] hehee .. puas hati bila tgk keluarga makan hasil dari air tangan sendiri .. sedap ke tak sedap belakang cerita janji perut berisi kan ...

buat bubur ni main gentel2 .. penat juga weh... klo nak buat sepiuk besor tu mau krem2 kaki tangan .. pinggang pun jem hahaha lantak kome ler kalau kome rajin benor .. upah adik beradik. atok, opah mokcik pakcik gentel2 kan .. cpt siap nyer.. tp size putik/butir nangka ni ko terima ajer lah mak jemah yer .. lain tgn lain seni nya ekekekkkk...

jom2..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resipi sendiri

Bahan-bahan utk doh putik/butir nangka :
1 cwn tpg pulut
air secukupnya utk bancuh
pandan emulco - [klo xde ni blh ajer guna real pandan leaf tu, ambil jus]
perwarna hijau - [aleen guna apple green]

Cara-cara :
- bancuh  hingga jd doh, tuang air sikit2 hingga doh tak melekat di jari.
- lps tu bentukkan bujur2 kecil, dah siap rebuskan air hingga mendidih masukkan butir2 dalam air tu.
- bila dah terapung timbul ke atas tandanya butir tu dh masak, angkat masukkan dlm bekas yg ada air, ketepikan jika dh siap.

Bahan utk dadu labu :
1/2 biji labu kuning
** Buang kulit sprt biasa, potong dadu2 kecil tp biarkan tebal sedikit, bersih ketepikan dulu..

Bahan-bahan lain :
gula secukup rasa
santan secukupnya [aleen guna santan kotak aje]
1 helai daun pandan simpulkan
secubit garam

Cara-cara :
- masukkan dadu labu kedlm periuk bersama dgn santan
- biarkan mendidih sekejap, hingga labu sedkit empuk, api sederhana aje tak mau api kuat santan pecah, bubur tk cantik n kurang best
- masukkan gula, daun pandan n secubit garam, kacau perlahan
- lps tu masukkan putik/butir nangka, kacau perlahan, rasa dh ok siap utk dihidangkan ..

** NAK LAGI BEST DAN TERASA KESEDAPANNYA SIMPAN BUBUR DALAM PETI AIS SEBELUM MAKAN .. TENGOK BERAPA MANGKOK BOLEH HABIS heheheee

TUTORIAL :









SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo