Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday 8 June 2013

APAM BALIK MINI ALEEN

Assalamualaikum ... salam sejahtera ... percubaan pertama hari ni apam balik mini di rumah, tak rugi aleen berpeluh di dapur 10 biji apam balik habis .. lepas ni rasa nak makan bikin sendiri ajer lah ... boleh makan panas-panas ... mmg best ..

TQVM to chef yg selalu aleen follow resipi2 dia, siapa lg klo bukan Chef Arm, tq boss hehehee
izinkan aleen kongsi resipi apam balik ni dengan kawan-kawan yg teringin nk cuba yer chef.. moga rezeki chef bertambah-tambah lg dgn perkongsian ilmu masakan yg chef kongsikan .. aminnn

Jom tengok resipi


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef Arm

Bahan-bahan :
150gm tepung gandum
1 sudu teh yis segera [mauripan]
25gm gula kastor
200ml air suam
2 biji telur
50ml minyak [aleen guna nyk masak]
sedikit garam halus

1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh air
** dibancuhkan

Bahan Inti :
jagung manis
kcg tanah digoreng & dikisar [aleen guna ready made ajer]

Cara-cara :
- campur tepung, gula dan garam gaulkan
- masukkan yis kacau rata, masukkan telur & minyak, pukul sambil tuangkan air suam sikit2
- soda yg dibancuh dgn air td, masukkan ke dlm adunan & pukul sekata
- tutup adunan biarkan 30 minit
- lps tu dadarkan, [aleen guna kuali non stick aje]
- bila separuh masak, taburkan bahan2 utk inti, agak2 sendiri kuantitinya nk letak byk mana ok.
- lipat 2 dan angkat, hidangkan

TUTORIAL :








tutup adunan dan biarkan 1/2jam


adunan sedia utk dimasak, adunan slps 1/2jam disimpan

BAHAN INTI :



CARA-CARA MASAK :


nk cerita sikit tools yg aleen guna utk masak apam balik ni.. semestinya aleen tk ada acuan/kuali utk apam balik, maka nya aleen guna kuali non stick, utk dptkan mini size apam balik ni aleen guna cutter kek dam yg sederhana kecil, dijadikan acuan supaya dpt hasilkan apam balik sama saiz, sukatan adunan nk letak di tengah-tengah acuan tu, ikut citarasa klo boleh jgn tebal sgt.. biasa2 ajer yer .. so terjawab sudah kaedah, acuan yg aleen guna utk apam balik aleen masak tadi... :)


ni permintaan si along, nk apam balik letak coklat, so taburkan ajer coklat atas nyer .. lps tu lipat, angkat




SELAMAT MENCUBA !!!

4 comments:

  1. Nmpk mcm senang je. Tq aleen sudi kongsi resepi dan cara2 nya.

    ReplyDelete
  2. inshaa allah tk leceh masak nyer.. sama2

    ReplyDelete
  3. Nice...boleh cuba ni. Tq for sharing

    ReplyDelete
  4. Hmm.. leh cuba nieh.. x yah gi beli kat pasar mlm lg.. ty dear..

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo