Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 24 June 2013

PUDING LABU LAPIS MARIE JAWA TENGAH

Aktiviti bila boring .. searching kat mr google jumpa resipi ni.. tgk blog dari seberang jowo tengah gitu .. for me ok lah try buat lagipun bahan2 mmg dah tersedia ada di rumah.. dari membazir tak buat apa-apa tu.. kita bikin ini puding..

tengok pic puding tuan punya resipi kt blog tu mmg best.. leleh tgk nye.. mcm sedap ajer.. nak tau leleh tak leleh sendiri cuba yer .. hehehee


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog dari seberang

Bahan-bahan A :
3 biji telur
200gm gula pasir
1/4 sudu esen vanila
125gm tpg gandum
350gm labu kuning - [kukus lenyekkan, aleen rebus ajer dh masak toskan kemudian lenyekkan dgn senduk]
50gm margerine - cairkan
1 paket biskut marie - suka hati nk plain original taste atau yg taste coklat

Bahan-bahan B :
850ml air
1 sudu besar serbuk agar2 - 13gm / 1 paket
170-180gm gula pasir

Cara-cara :
- pukul telur, gula & esen vanila hingga kental [aleen guna blender aje]
- tambahkan tpg gandum blenderkan halus lg
- masukkan margerine putar sekejap
- tuangkan ke dlm mangkuk yg ada isi labu siap dilenyek td.. kaup gaul sekata kemudian tuangkan ke dlm loyang yg sudah disapu dgn sdkt margerine.
- kukus 25 minit atau hingga masak
- BAHAN B : - rebus air, serbuk agar2 n gula didih hingga gula hancur, tutup api.
- labu yg dh masak td, ambil garfu luka2kan atas permukaannya sblm susun biskut marie n tuangkan agar2 yg dh masak tu, tujuannya supaya melekat each other
- ambil biskut marie, susun ikut kreativiti sendiri.
- kemudian tuangkan agar2 td perlahan-lahan hingga habis.
- simpan dalam peti sejuk, sedia utk dihidang

TUTORIAL :





















SELAMAT MENCUBA !!!


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo