Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 13 May 2014

BAKSO SEBERANG

PERTAMA KALI BUAT TAK TAHU LAH JADI KE TAK hehehee maklum ler bkn org seberang gitu.. dpt mkn memey best





BAKSO SEBERANG

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ google

Bahan-bahan bebola daging/meatballs :
1kg daging cincang halus - seeloknya daging lembu
300gm tepung ubi
4-8 bwg putih
1 biji bwg merah/besar
1 sudu teh lada putih
garam secukupnya lbh kurang 2 sudu
1 cwn air ais
~> nk buat 1/2 sukatan pn blh
cara-cara :
- bwg putih, bwg merah, white pepper, garam, air ais masukkan dlm belnder, haluskan..
- masukkan daging cincang, haluskan masukkan dlm bekas campurkan dgn tpg ubi sebatikan..
- diuli hingga lembut & licin, panaskan air, bulat2kan meatball ikut selera saiz nk besar mana.. bila dh timbul ke atas blh lah angkat dan masukkan ke dlm bekas yg ada air, angkat blh ketepikan..

Bahan-bahan kuah/sup :
air rebusan daging@kiub pati lembu – saya guna rebusan daging lembu (300g daging + 700g tulang ) - tak kisah nk buat berapa kg terpulang..
**4 ulas bawang putih
**2 bj bwg besar
**1 sudu teh lada hitam
**1 sudu teh lada putih
**2 inci halia
**1 inci lengkuas
**2 bj buah keras
yang bertanda (**) blender halus
2 bunjut sup tulang
1 sudu teh lada sulah
1 sudu besar kicap cair - saya gantikan dgn sos tiram
garam & gula secukup rasa
sedikit myk utk menumis

Cara-cara :
- panaskan myk, tumis bahan blender naik bau, tuang stok daging, masukkan sup tulang bunjut, lada sulah, kicp cair, tambah garam & gula secukup rasa, masukkan bebola daging, biarkan mendidih kemudian tutup api.

Bahan-bahan Sambal kicap:
bwg putih - dibakar
cili api pedas
air rebusan daging/stok
kicap lemak manis secukupnya

Cara-cara :
masukkan semua bahan dlm blender kecuali kicap, blender hancur, kemudian dicampur dgn kicap lemak manis.

Bahan-bahan sampingan :
kubis - diracik halus
sawi - direbus
sos cili
bwg goreng
daun bwg & daun sup

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo