ADA LEBIHAN PISANG JANGAN BUANG.. JOM BUAT APAM mudah sangat kacau2 lenyek2 ajer..
APAM PISANG GEBU
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog sinar kehidupanku
Bahan-bahan.
4 biji pisang montel(kalau pisang emas/kecil guna 8 biji)
4 biji telur
200 ml minyak masak
1/2 cwn gula pasir [blh campur dgn brown sugar]
2 cwn tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1 s/k esen pisang [optional]
2 sudu makan coklat rice [aleen tambah sendiri]
sedikit garam.
Cara-cara.
1. Lenyek pisang bersama garam dan gula.
2. Setelah itu masukkan pula telur yg dipukul sedikit.
3. Masukkan pula tepung yg di ayak bersama b.powder dan soda bikarbonat
4. Masukkan pula minyak sedikit-sedikit dan gaul sebati.
5. Sementara itu, panaskan pengukus dan balut kain penutupnya.
6. Sapu acuan kecil2 dngn sedikit minyak di sekelilingnya.
7. Masukkan 3/4 adunan tadi dan kukus selama 15 minit.
8. Kalau guna loyang besar,kukus selama 40 minit.
SELAMAT MENCUBA !!!
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog sinar kehidupanku
Bahan-bahan.
4 biji pisang montel(kalau pisang emas/kecil guna 8 biji)
4 biji telur
200 ml minyak masak
1/2 cwn gula pasir [blh campur dgn brown sugar]
2 cwn tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1 s/k esen pisang [optional]
2 sudu makan coklat rice [aleen tambah sendiri]
sedikit garam.
Cara-cara.
1. Lenyek pisang bersama garam dan gula.
2. Setelah itu masukkan pula telur yg dipukul sedikit.
3. Masukkan pula tepung yg di ayak bersama b.powder dan soda bikarbonat
4. Masukkan pula minyak sedikit-sedikit dan gaul sebati.
5. Sementara itu, panaskan pengukus dan balut kain penutupnya.
6. Sapu acuan kecil2 dngn sedikit minyak di sekelilingnya.
7. Masukkan 3/4 adunan tadi dan kukus selama 15 minit.
8. Kalau guna loyang besar,kukus selama 40 minit.
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment