By ~ ALeen Aireish
sumber ~ wendy kor
Bahan bahan
A
60gm air soya [aleen guna yg dlm kotak tu]
40gm myk masak
100gm self raising flour
1 bj putih telur
50gm kacang merah [aleen guna dlm tin]
**kcg merah lenyekkan jd halus dahulu
B
5 bj putih telur
80gm gula kastor
C [aleen add sendiri]
badam
biji kuaci
Cara membuat
Panaskan ketuhar pada suhu 180̊C.
Masak air soya dan minyak sehingga suhu 80̊C . Keluar dari api, masukkan tepung dan 1 biji putih telur dan kcg merah gaul sehingga sebati. ketepikan..
Pukul 5 biji telur putih dari bahan B , pukul sehingga adunan putih telur menjadi meringue kembang lembut; campur meringue putih ke dalam adunan tepung dan gaul sebati.
Masuk ke dalam loyang kek 8 inci yg dialas dgn baking paper kemudian tabur atas adunan kek dgn bahan C dan bakar cara steam bath pada suhu 170̊C selama 30 minit atau hingga masak.
SELAMAT MENCUBA!!!
sumber ~ wendy kor
Bahan bahan
A
60gm air soya [aleen guna yg dlm kotak tu]
40gm myk masak
100gm self raising flour
1 bj putih telur
50gm kacang merah [aleen guna dlm tin]
**kcg merah lenyekkan jd halus dahulu
B
5 bj putih telur
80gm gula kastor
C [aleen add sendiri]
badam
biji kuaci
Cara membuat
Panaskan ketuhar pada suhu 180̊C.
Masak air soya dan minyak sehingga suhu 80̊C . Keluar dari api, masukkan tepung dan 1 biji putih telur dan kcg merah gaul sehingga sebati. ketepikan..
Pukul 5 biji telur putih dari bahan B , pukul sehingga adunan putih telur menjadi meringue kembang lembut; campur meringue putih ke dalam adunan tepung dan gaul sebati.
Masuk ke dalam loyang kek 8 inci yg dialas dgn baking paper kemudian tabur atas adunan kek dgn bahan C dan bakar cara steam bath pada suhu 170̊C selama 30 minit atau hingga masak.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment