Tuesday, 13 May 2014

PUNTEN

MAKANAN NOSTALGIA ORG JAWA FOFULAR BELAH SABAK BERNAM KATA MAKCU KITA .. KITA TRY PAGI NI BUAT SARAP.. satu kelainan, sedap.. 



PUNTEN

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ makcu teman

Bahan-bahan :
IKUT CITARASA & CARA KITA MASAK NASI LEMAK VERSI MASING2 CUMA LEBIHKAN AIR+SANTAN MASA MASAK NASI AGAR LEMBIK SEDIKIT.

Cara-cara :
- Bila nasi bersantan td dh kering tuang dlm dulang atau bekas yg sesuai, kemudian tekan2 kan sprt membuat nasi impit dulu2.. Mula2 memang agak melekat, tapi bila dah nak sejuk semakin elok... tekan2 sampai rata dan padat. Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan..

Bahan utk Sambal :
IKUT VERSI SAMBAL TUMIS IKAN BILIS MASING2

Bahan-bahan sampingan :
PEKASAM GORENG TEPUNG
TELUR REBUS
TIMUN
KCG TANAH GORENG

** atau apa2 yg anda rasa selesa & selera nk mkn bersama punten. Mudah kan!!!

SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment